Manisa’nın zengin kültürel miraslarından biri olarak bilinen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl 485. kez gerçekleştirildi ve kente büyük bir coşku getirdi. Festivalin geleneksel mesir karma töreni, baharın gelişini simgeleyen Nevruz kutlamaları ile birlikte yapıldı.
Tören, Manisa Valisi Vahdettin Özkan ve protokol üyelerinin çelenk sunumuyla başladı. Daha sonra halk oyunları ekibi sahne aldı, katılımcılar yumurta tokuşturma ve örste demir dövme gibi eski ritüelleri canlandırdı. Ayrıca, Nevruz’un vazgeçilmez geleneklerinden biri olan ateşin üzerinden atlama etkinliği de bu yılki kutlamalarda yer aldı.
ŞEHİR SOKAKLARINDA RENKLİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ
Festival coşkusu, Manisa Valiliği önünden Sultan Camii Külliyesi’ne kadar süren bir kortej yürüyüşü ile sokaklara yayıldı. Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte; Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Manisa Emniyet Müdürü Fahri Aktaş ve birçok siyasi parti temsilcisi ile sivil toplum kuruluşları yer aldı.
MESİR KAZANINA YOĞUN İLGİ
Sultan Camii Külliyesi’ne ulaşan katılımcılar, burada geleneksel mesir ilahisiyle karşılandı. Şehzadeler İlçe Müftüsü İsmail Temur’un okuduğu duanın ardından Vali Özkan ve protokol üyeleri, 41 farklı baharattan oluşan mesir macununu hazırlayarak festivale renk kattı.
Tören sırasında katılımcılar, kazanlardan mesir macunu alabilmek için birbirleriyle adeta yarıştı. Bazı ziyaretçiler, yanlarında getirdikleri kaplara macun doldurabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
MESİR MACUNUNUN SIRRI: 41 BAHARATLI ŞİFA DEPOSU
Yüzyıllardır aynı formülle üretilen mesir macununun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. İşte mesiri özel kılan 41 farklı baharat:
Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile.
Mesir macunu, hem şifalı içeriği hem de festival atmosferi ile Manisa’da yüzyıllardır süregelen bir gelenek olarak yaşatılmaya devam ediyor. Festivalin ilerleyen günlerinde mesir saçım töreni ve çeşitli etkinliklerle coşku daha da artacak.