Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporunu yayımladı.
Bu rapora göre, küresel borç miktarı 2025’in ilk çeyreğinde 324,3 trilyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
Yılın ilk çeyreğinde küresel borçta 7,5 trilyon dolardan fazla bir artış gözlemlenirken, ülkelerin toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile olan borç oranı ise art arda dördüncü çeyrekte gerileyerek yüzde 325 seviyesine düştü.
KÜRESEL BORÇ MİKTARI 313 TRİLYONDAN 324,3 TRİLYONA YÜKSELDİ
Bu süreçte kaydedilen küresel borç miktarı, bir önceki yılın aynı döneminde 313 trilyon dolar olarak belirlenmişti.
ABD dolarının önemli ticaret ortaklarına karşı değer kaybetmesi, borcun dolar cinsinden artmasına zemin hazırladı. Ek olarak, 2025’in ilk çeyreğinde görülen borç artışı, 2022 sonundan itibaren çeyrek bazında gözlemlenen ortalama 1,7 trilyon dolarlık artışın dört katını aşmış durumda.
KANADA, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE TÜRKİYE’DE BORÇ SEVİYELERİ DÜŞTÜ
Özellikle Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’de borç seviyelerinde düşüş yaşandı.
TÜRKİYE’DE BORÇLARDAKİ DÜŞÜŞ
Türkiye’de, borçların GSYH’ye oranı dikkate alındığında, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla nazaran hane halkına ait borçların oranı yüzde 11’den yüzde 9,5’e; finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 44,3’ten yüzde 36,4’e; kamu borçları yüzde 31,5’ten yüzde 28,2’ye ve finansal sektöre ait borçlar ise yüzde 18,8’den yüzde 18’e geriledi.
KÜRESEL BORÇTAKİ EN BÜYÜK ARTIK ÇİN, FRANSA VE ALMANYA’DAN GELDİ
2025’in ilk çeyreğinde borçtaki en belirgin artış, Çin, Fransa ve Almanya’dan kaynaklandı.
Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu bu dönemde 217,7 trilyon dolar olarak hesaplandı. Gelişen piyasalarda ise toplam borç 106,5 trilyon dolara ulaştı.
Bu artış, ilgili ülkelerin borcunun GSYH’ye oranını yüzde 245 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı.
BORÇTAKİ ARTIŞIN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUKLA KAYNAĞI ÇİN
Bu artışın önemli bir kısmı Çin’den etkilendi; yalnızca Çin’in borcu 2 trilyon dolardan fazla yükseldi. Ülkede kamu borcu, son yıllarda hızla artarak 2019’da GSYH’nin yüzde 60 seviyesindeyken bugün yüzde 93’ün üzerine çıkmış durumda.
Küresel borç dağılımına bakıldığında, hane halkına ait borçlar bu yılın ilk çeyreğinde 60,4 trilyon dolara; finansal olmayan şirketlere ait borçlar 93,9 trilyon dolara; kamu borçları 97,1 trilyon dolara ve bankalar gibi finansal şirketlerin borçları 72,9 trilyon dolara ulaştı.
K