Köy Kanunu’nda Değişiklik: Yapı Sürelere Ek Süre!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni bir düzenleme ile Köy Kanunu’nda değişiklikler yapılmakta. Bu değişiklikler, köyde yaşayan ve nüfus kaydı köyde bulunan, ancak evi olmayan ihtiyaç sahibi bireylere yönelik. 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine, binalarını inşa etmeleri veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre verilmektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, Gecekondu Kanunu’nda da değişiklik yapılmakta. Bu çerçevede, belediye sınırları içerisinde veya dışında, kamu kurumlarına ait alanlarda izinsiz yapılaşma önleniyor. İzinsiz inşa edilen yapılar, gerektiğinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yıkım kararı ile ortadan kaldırılabilecek.

Yıkım kararı, ilgililere 7 gün içinde tebliğ edilecek. Tebliğ edilemediği durumda ise kararın bir örneği yıkılacak yapıya asılacak. Sonuç olarak, bu tarih, kararın yapıya tebliğ edildiği tarih olarak kabul edilecek. Yapı sahibi, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yıkımın gerçekleşmesini beklemelidir.

İzinsiz yapıların yıkım güvenliği, mülkiye amirleri tarafından sağlanacak.

İMAR HAKKI AKTARIMI

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, Kentsel Dönüşüm Başkanlığına yapılan arsa ve arazi teslimleri katma değer vergisinden muaf tutulacak.

Yeni düzenleme ile İmar Hakkı Kanunu’na “imar hakkı aktarımı” tanımı eklenmekte. Bu tanım, belirli ölçekli imar planlarının bulunduğu ancak özel mülkiyete konu yapılaşma yapılmasının mümkün olmadığı alanlarda imar hakkının taşınması işlemidir.

Bu süreç, kamu hizmet alanlarının mali yük getirilmeksizin kamu mülkiyetine geçirilmesi ve kamulaştırmasız el atma davalarının önlenmesi amacı taşımaktadır. İmar hakkı aktarımı sırasında, alıcı parselin emsale esas inşaat alanı belirli oranlar dâhilinde artırılacaktır.

Verici parselin inalmasında haklar, en yakın komşuluk ilişkisi göz önüne alınarak belirlenmektedir. Aktarma işlemi, her iki parselin değer tespitleri üzerinden finansal yetkililer tarafından yapılacaktır.

Alıcı ve verici parselin imar haklarının değeri, en az iki bağımsız gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından belirlenecek ve herhangi bir fiyat farkı durumunda karşılıklı mahsuplaşma yapılacaktır.

PARSELASYON

İmar Kanunu’nda parselasyon düzenlenmesine ilişkin maddede yapılan değişiklikler ile, belirli ortak paylarla umumi ve kamu hizmet alanlarına yönelik düzenlemeler ön plana çıkıyor. Bu alanlar, yol, park, ibadet yeri gibi sosyal tesisleri kapsıyor.

Umumi hizmetler için ayrılacak alanların geçişi sağlanırken, kamulaştırma yoluyla doğrudan kamu mülkiyetine geçirilmesi öngörülüyor.

Bedel takdiri ise lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları veya ilgili idare tarafından belirlenecektir. Tespit edilmeyen bedel ödenmeden tapuda işlem yapılamayacaktır.

DEĞER ARTIŞ PAYI

Taşınmaz maliklerinin talebi üzerine parsel bazında yapılan imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışlarının yüzde 90’ı değer artış payı olarak alınacaktır. Değer artış paylarının ödenmesi için belirli indirimler ve taksitlendirmeler yapılabilecektir.

Kamu hizmet alanlarına yönelik düzenlemelerde, hizmetin gerekli

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köy Kanunu’nda Değişiklik: Yapı Sürelere Ek Süre!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!