Kovid-19’un Koku Kaybı Üzerindeki Epigenetik Etkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi araştırmacıları, dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.

Araştırma kapsamında Kovid-19 sonrasında meydana gelen kalıcı koku kaybının epigenetik boyutu ele alındı. Çalışma, çevresel değişikliklerin genlerin işleyişine etkisinin bu durumu etkileyebileceğini ortaya koydu.

“KOKU KAYBI YAŞAYAN BİREYLER ERKENDEN TESPİT EDİLEBİLİR”

Biruni Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19 geçiren 40 hasta üzerinde yapılan DNA analizinin sonuçlarına yer verildi.

Kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin, UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin yüzde 14 daha düşük olduğu tespit edildi.

Epigenetik, genetik yapıda bir değişiklik olmaksızın çevresel faktörlerin gen ifadesini nasıl etkilediğini inceleyen biyolojik mekanizmaları kapsar. Araştırma bulguları, bu tür epigenetik değişimlerin koku kaybıyla ilişkili olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ve bunun, koku kaybı riski bulunan bireylerin erken teşhisini mümkün kılabileceğini ifade etti.

Bu sayede uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalara yönelik daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

“YENİLİKÇİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI GELİŞTİRİLEBİLİR”

Verilen açıklamada, Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğuna vurgu yaptı.

Aslan, çalışmanın Kovid-19 sonrası kalıcı koku kaybının yalnızca virüsün doğrudan etkisinden değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklerden kaynaklanabileceğini gösterdiğini belirtti. Bu durumun, gelecekte epigenetik temellere dayanan tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi adına umut verici bir adım olabileceğini açıkladı.

Araştırmanın Biruni Üniversitesi Bilimsel Araşmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklendiği ve çalışmada yer alan isimlerin arasında Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof. Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White bulunduğu belirtildi.

London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White, epigenetik değişimlerin geri çevrilebilmesi durumunda Kovid-19 kaynaklı uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kovid-19’un Koku Kaybı Üzerindeki Epigenetik Etkisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!