Kışın Göz Tehdidi: Kar Körlüğüne Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış aylarının etkili kar fırtınaları, tipi ve rüzgarlı hava koşulları nedeniyle halk arasında “kar körlüğü” olarak bilinen fotokeratit hastalığının vakalarında artış gözlemleniyor. Bu durum, gözlerde kızarma, yanma, batma, ağrı hissi ile enfeksiyon risklerine yol açıyor.

Uzmanlar, birçok ilde görülen kar fırtınası ve beraberindeki zorlu hava koşullarının göz sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturacağı konusunda halkı uyarıyor. Bu hastalığın çözümü için çeşitli önerilerde bulunulurken, her hastanın durumuna göre yaklaşım farklılık gösterebileceği için öncelikle bir doktora danışılması öneriliyor.

KAR KÖRLÜĞÜ NASIL OLUŞUYOR?

Kar körlüğü, ultraviyole ışınlarının buz veya kardan yansıması sonucu gözde meydana gelen hasarlarla oluşuyor.

KAR KÖRLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Bu hastalığı taşıyan bireyler, gözde ağrı, yanma, batma, kızarıklık, yabancı cisim hissi, sulanma ve gözleri sıkma gibi şikayetlerle sıklıkla doktora başvuruyor. Uzun süre beyaz yüzeylere bakmanın bu belirtileri tetiklediği belirtiliyor.

Kar körlüğü, gözün en ön kısmındaki kornea ve konjonktiva dokusunda hasar meydana getiriyor. Bu dokularda ödem, kızarıklık ve epitel tabakasında dökülmeler gözlemleniyor. Özellikle kaşınma, epitel tabakasının dökülmesine yol açarak enfeksiyon riski oluşturuyor.

Kar körlüğü yaşayan hastalar genellikle şiddetli göz ağrısıyla sağlık kuruluşlarına başvuruyor ve tedavi ile birlikte belirtiler 2-3 gün içerisinde azalma gösteriyor.

TEDAVİSİ NASIL?

– Hastaların şiddetli ağrılarla başvurduğu durumlarda soğuk ve buz uygulaması yapılabilir.

– Bol miktarda gözyaşı damlası kullanımı önerilmektedir.

– Enfeksiyon riski söz konusuysa antibiyotik damlalar da tedaviye dâhil edilebilir.

– Bazen gözlerin epitelleri açılabilir; bu tür durumlarda göz kapalı tutulmalı veya tedavi amaçlı kontakt lens kullanılmalıdır.

KAR KÖRLÜĞÜNDEN NASIL KORUNULUR?

1. UV KORUYUCU GÖZLÜK KULLANIN

Yüzde 100 UV korumalı güneş gözlükleri veya kayak gözlükleri tercih edin. Yanları kapalı veya geniş çerçeveli olan modeller, yanma etkisini azaltacaktır. Polarize camlar, parlamayı azaltarak görüşünüzü iyileştirir.

2. GÖZLERİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN

Gözlük takma imkânınız yoksa, geçici olarak gözlerinizi sıkmak veya ellerinizle kapatmak bir çözüm olabilir. Ayrıca, Eskimoların kullandığı dar yarıklı göz koruyucular da etkili bir yöntemdir. Öğle saatlerinde (10.00-16.00 arası) daha dik gelen güneş ışınlarının etkisinden kaçınmak için uzun süre açık alanlarda bulunmamaya özen gösterin.

4. KARLI ORTAMLARDA UZUN SÜRE GÖZ KORUMASIZ KALMAYIN

Kış sporları yaparken ya da yüksek rakımlı alanlarda zaman geçirirken mutlaka göz koruması kullanmalısınız. Karlı alanlarda, bulutlu havalarda bile UV ışınları gözleri etkileyebilir.

5. KAR KÖRLÜĞÜ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kışın Göz Tehdidi: Kar Körlüğüne Dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!