Gerçek ve tüzel kişilerin tarımsal ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına yönelik olarak, özellikle üretici örgütleri, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli hibe desteği alacaklar.
Resmi Gazete’de yayımlanan kırsal kalkınma destekleriyle ilgili tebliğe göre, tarıma dayalı ekonomik yatırımlar için hibeye esas proje tutarları belirlenmiştir. Yeni tesis başvuruları için üst sınır 20 milyon TL, kısmen tamamlanmış yatırımlar için 18 milyon TL ve kapasite artırımı, teknoloji yenileme ya da modernizasyon için 16 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Hibeye esas proje tutarının alt limiti ise 8 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu limite uymayan başvurular kabul edilmeyecek. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında ise 8 milyon TL üst sınır ve 100 bin TL alt sınır uygulanacaktır.
HİBEYE ESAS PROJE TUTARININ YÜZDE 50’SİNE KADAR DESTEK SAĞLANACAK
Tebliğe göre, hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği sağlanacaktır. Yatırımcılar, hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sini kendi öz kaynaklarıyla karşılamakla yükümlüdürler. Ayrıca ilgili KDV’nin tamamı için de aynı şekilde öz kaynaklar kullanılmalıdır.
Hibe desteği, devlet kaynaklarının kullanılmasıyla sağlandığı için, yatırımcıların katkı payının finansmanında KDV istisnası ve faiz niteliğindeki destekler dışındaki kamu kaynakları kullanılamayacaktır.
BAŞVURULAR TÜZEL KİŞİLER TARAFINDAN
Proje başvuruları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilebilecektir. Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan şirketler ve tarımsal amaçlı örgütler de tüzel kişi olarak başvuru yapabilirler.
Tebliğde belirtilen gerçek ve tüzel kişiler dışında kalanlar, kamu görevi ifa edenler, devlet memurları, kamu işçileri ya da devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları hibe desteğinden yararlanamayacaktır.
HİBE DESTEĞİ KONULARI
Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması gibi yatırımlar hibe desteği alabilecektir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar desteklenecektir.
YATIRIM ALANLARI
Tarım sektörü için su ürünleri yetiştiriciliği, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar, hayvansal ve bitkisel kökenli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması gibi diğer alanlar da hibe desteği kapsamındadır. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için aile işletmeciliği faaliyetleri, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi birçok alanda da yatırımlar desteklenecektir.
BAŞVURU ZAMANI
Destekleme başvurularının ne zaman yapılacağı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanacak uygulama rehberinde ilan edilecektir.