Kenevir Üretiminde Tarihi Artış: Yüzde 70!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ile dikkat çekerek stratejik ürünler arasında kendine yer buldu.

Kenevirin üretimi ve verimliliğini artırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar, meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, ülkede kenevir üretimindeki artışın son dönemlerde belirginleştiğini göstermektedir.

KENEVİR TOHUMU ÜRETİMİ YÜZDE 70 ARTTI

Kenevir tohumlarındaki üretim, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 70 artarak 327 tondan 556 tona ulaştı.

Bu üretim miktarı, 2020 yılında 273 ton seviyesindeydi. Kenevir tohumunda son beş yılda dalgalı bir seyir izlenirken toplam üretim 1.335 ton seviyesine ulaştı.

YIL YIL KENEVİR LİFİ ÜRETİMİ

Kenevir lifi üretiminde de benzer bir artış gözlemlendi. 2020 yılında 9 ton olan üretim, 2021 yılında 21 ton, 2022’de 31 ton, 2023’te ise 359 ton olarak hesaplandı. Geçen yıl kenevir lifi üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 238,7 artışla 1.216 tona yükseldi.

EKİLİ ALANLAR ARTTI

Kenevirin hem tohum hem de lif olarak ekili alanlarında da artış gözlendi.

Kenevir lifi ekili alan, 2020 yılında 101 dekar iken geçen yıl itibarıyla 8.845 dekara ulaştı. Kenevir tohumu ekili alan da 4.252 dekardan 7.206 dekara çıktı.

İLAÇTAN TEKSTİLE KADAR PROJELER GELİŞTİRİLİYOR

Stratejik bir ürün olarak kabul edilen kenevirin üretimi, çalışmaların yoğunlaşmasının ardından artış göstermeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonu altında kenevir alanlarında yürütülen çalışmalar hız kazandı, ilgili kurumlar yeni projelere yöneldi.

TMO, İLAÇ ETKEN MADDESİ ÜRETİMİ İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ilaç etken maddeleri için kenevir üretimi ve işlenmesi yönünde bir çalışma başlattı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), üniversiteler ve özel sektör iş birliği içinde AR-GE Destek Programı çerçevesinde proje yürütüyor. Bu kapsamda, sulama sistemleri ve drenaj malzemelerinde kullanılmak üzere kenevir, keten ve ısırgan otu liflerinin takviye elemanı olarak kullanıldığı polimerik kompozit malzemelerin geliştirilmesi için çalışmalar sürdürülmekte.

YENİ ÇEŞİT ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

TAGEM, TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliği ile “tetrahidrokannabinol (THC)” oranı düşük çeşit geliştirme projesi başlatılmıştır.

Bu proje doğrultusunda gerçekleştirilen kenevir ıslah çalışmaları sonucunda “Narlı” ve “Vezir” adlı yeni tohum çeşitleri 2021’de tescil edildi. Halen lif oranı yüksek kenevir üretimi için yeni çalışmalar devam etmektedir.

Özellikle tekstil ve otomotiv sektörlerinde kenevirden daha fazla yararlanılarak ürünlerin geliştirilmesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kenevir Üretiminde Tarihi Artış: Yüzde 70!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!