Kalp krizi, kalbe giden kan akışının ani bir şekilde kesilmesiyle meydana gelir ve zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bu nedenle, erken belirtilerin farkında olmak hayati bir önem taşır.
KALP KRİZİ NASIL MEYDANA GELİR?
Miyokard enfarktüsü olarak bilinen kalp krizi, koroner damarların tıkanması sonucu kalp kasına giden oksijenli kan akışının azalması veya tamamen durması ile ilgili bir durumdur. Bu durum, kalp kasında doku ölümü ile sonuçlanabilir.
Kalp kasına giden oksijenin azalması, kalp kasının hasar görmesine ve sonuç olarak ölümüne neden olabilir. Bunun yanı sıra, kan akışındaki azalma vücudun diğer bölgelerine de yansıyarak kritik durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER
1. Göğüs Ağrısı
Göğüs ağrısı, kalp krizinin en yaygın belirtilerinden biridir.
Göğüste baskı, sıkışma, yanma ya da doluluk hissi gibi farklı şekillerde kendini gösterebilir. Ağrı birkaç dakikadan uzun süre devam edebilir ve dinlenmekle geçmeyebilir.
2. Üst Vücut Ağrısı
Ağrı her zaman göğüste sınırlı olmayabilir.
Omuzlar, kollarda (özellikle sol kol), sırt, boyun ve çenede de hissedilebilir. Kadınlarda bu tür belirtiler, bazen göğüs ağrısından daha fazla ön plana çıkabilir.
3. Nefes Darlığı
Nefes darlığı, ya eforla ya da dinlenme sırasında ortaya çıkabilir.
Göğüs ağrısı ile birlikte ya da tek başına yaşanabilir.
4. Soğuk Terleme
Ani ve açıklanamayan soğuk terlemeler görülebilir.
5. Mide Bulantısı veya Hazımsızlık Hissi
Özellikle kadınlarda, kalp krizi mide problemleri olarak da algılanabilir.
Bu durum bulantı, kusma veya mide ekşimesine yol açabilir.
6. Baş Dönmesi veya Sersemlik
Düşük tansiyon ile paralel olarak sersemlik hissi, bayılma öncesi durumu gösterebilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Belirtiler herkes için farklılık gösterebilir.
Kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları sıklıkla daha farklı belirtiler yaşayabilir, örneğin sadece yorgunluk hissi gibi. Eğer yukarıda belirtilenlerden birisi veya birkaçı aniden meydana geldi ve 5-10 dakika içinde geçmiyorsa, acilen 112’yi (veya yerel acil servisi) aramak gerekir. Kendi başınıza hastaneye gitmeye çalışmak yüksek risk taşıyabilir.