Kaleiçi’nde Mevlevilik: Tarihin Büyüsü Burada!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesinde, Selçuklular tarafından inşa edilmiş olan Antalya Mevlevihanesi, Rum, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini bir araya getirerek ziyaretçilerine zamanda bir yolculuk sunuyor. Kale Kapısı’ndan adım atan konuklar, Yat Limanı’nı çevreleyen Kaleiçi’nin büyüleyici atmosferinde, Türk-İslam eserlerini keşfederken, 768 yıllık tarihiyle Antalya Mevlevihanesi Müzesi’ni görme fırsatını elde ediyor. Müze, tarihi Yivli Minare’nin yanındaki konumuyla eşsiz bir kültürel deneyim sağlamaktadır.

MEVLEVİLİĞİ ANLATAN CANLANDIRMALAR

Antalya Mevlevihane Müzesi, aynı kompleks içerisinde Zincirkıran Mehmet Bey ve Nigar Hatun türbelerini de barındırıyor. Ziyaretçiler, ney dinletisinin ruhani atmosferi eşliğinde müzeyi gezerek, Mevleviliğe dair canlandırmalar, kıyafetler, sanatsal eserler ve dönemin günlük eşyaları hakkında bilgi edinme imkânı buluyor. Yerli ve yabancı turistler, burada Mevlevi kültürü hakkında derinlemesine bir anlayış kazanma fırsatını yakalıyor.

ANADOLU’DA KURULAN 5. MEVLEVİHANE

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tasavvuf Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ögke, Antalya Mevlevihanesi’nin Anadolu’da kurulan beşinci Mevlevihane olduğunu belirtti. Ögke, aynı zamanda Sultan II. Bayezid’in oğlu Şehzade Korkut’un kurduğu vakıf aracılığıyla uzun yıllar boyunca Kaleiçi’nde yardıma muhtaç halka yemek dağıtıldığını ifade etti.

2018’DE “YAŞAYAN MÜZE” OLARAK HİZMETE AÇILDI

1925 yılında tekkelerin, zaviyelerin ve türbelerin kapatılmasıyla birlikte Antalya Mevlevihanesi de kepenk indirmiştir. Zamanla yıpranan bu değerli yapı, 1972 yılından itibaren devlet güzel sanatlar galerisi olarak işlev görmeye başlamıştır. Ancak 2018 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçerek “yaşayan müze” konseptiyle aslına uygun olarak tekrar ziyarete açılmıştır.

Mevlevihanede, 90 yıl aradan sonra yeniden sema ayinleri düzenlenmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Ögke, müzenin sunduğu faaliyetleri şu sözlerle anlattı:

“Mesnevi dersleri, divan okumaları, İslam düşüncesi dersleri, Kur’an ve tefsir dersleri, sema ayin-i şerifleri, hat, tezhip, ney ve makam kursları gibi etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Mevleviliğe ait birçok tarihi eseri sergileyerek ziyaretçileri kültürel bir yolculuğa çıkarıyoruz. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist, Mevlevihaneyi büyük bir ilgiyle ziyaret ediyor. Müzenin farklı bölümlerinde, sema ve Mevlevilik uygulamaları hakkında İngilizce ve Türkçe bilgilendirici levhalar yer alıyor.”

Bu “yaşayan müze”, geçmişin kültürel mirasını günümüze taşıyarak ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kaleiçi’nde Mevlevilik: Tarihin Büyüsü Burada!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!