Bilim insanları, kalbin sadece beyin tarafından kontrol edildiği varsayımını değiştiren dikkat çekici bir buluş gerçekleştirdi.
Uzun bir süre boyunca, kalbin otonom sinir sistemi aracılığıyla beyinle bağlantılı olduğu düşünülmekteydi.
BAĞIMSIZ BİR ROL ÜSTLENİYOR
Ancak yapılan araştırmalar, kalp duvarındaki sinir ağının beklenenden çok daha karmaşık olduğunu ve kalp ritmini düzenlemede bağımsız bir fonksiyon sergilediğini ortaya koydu.
Karolinska Enstitüsü’nden Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis, “Bu küçük beyin, tıpkı beynin solunum ya da hareket gibi ritmik işlevleri düzenlemesinde olduğu gibi, kalp atışını kontrol etmede de kritik bir rol oynuyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Araştırma çerçevesinde, kalpte farklı görevleri olan birçok nöron türü tespit edildi.
‘DOĞAL UYARICI’ GÖREVİ GÖRÜYOR
Bu nöronlardan bir tanesi, kalbin “doğal uyarıcı” işlevini yerine getiren bir grup olarak tanımlandı.
Bu keşif, kalp ritminin kontrolü konusundaki mevcut anlayışları değiştirmekte ve tıbbî alanda yeni perspektifler sunmaktadır.
YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ İÇİN UMUT
İnsan kalbiyle benzer ritim ve işlevlere sahip zebra balıkları üzerinde yapılan bu çalışma, araştırmacıların tek hücre RNA dizilemesi, anatomik analizler ve elektrofizyolojik metotlar kullanarak kalpteki nöronların yapısını, organizasyonunu ve işlevini haritalandırmasına olanak tanıdı.
Dr. Ampatzis, “Kalbin sinir ağı ile beyin arasındaki etkileşimleri, egzersiz, stres ve hastalık gibi farklı durumlar altında incelemeye devam edeceğiz. Ayrıca kalbin nöral ağındaki bozulmaların kalp hastalıklarına nasıl etki ettiğini araştırarak yeni tedavi hedefleri belirlemeyi planlıyoruz.” diye ekledi.