Jane Austen’in 200 yıllık “Pride and Prejudice” (Gurur ve Önyargı) romanından uyarlanan oyun DOT, Murat Daltaban’ın sanat yönetmenliğinde sahne aldı.
İki perdeden oluşan eser, Regency dönemi İngiltere’sinde geçiyor ve Jane Austen’in tanınmış karakterlerini, arka planda çalışan beş hizmetçinin perspektifinden aktarıyor.
Oyuncu Birce Akalay, yaptığı açıklamada, “Aslında Gurur ve Önyargı romanındaki ana karakterleri farklı bir bakış açısıyla hizmetçilerinin gözünden hicveden bir oyun” şeklinde ifade etti.
Diğer bir oyuncu Nergis Öztürk, sahnede birçok karakteri canlandırdıklarını vurgulayarak, “O yüzden tek tek anlatamayacağım. Oyunumuzda beş hizmetçi, Jane Austen’in romanındaki o karakterleri canlandırıyor. Bu, bir nevi gelirlik gibi bir şey. Oyun içindeki bir oyun diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
GURUR VE ÖNYARGI
Gurur ve Önyargı, Jane Austen’ın yaşamına sığdırdığı altı roman arasında en çok tanınanıdır. Romanın ana karakterlerinden Elizabeth, ışıltısı ve zekâsıyla Austen’ın kadın karakterleri arasında en sevilen olanıdır.
Eser, romantik anlatımdan uzak, gerçekçi ve ironik bir dil barındırmaktadır. Bu sayede, romanda yer alan gönül ilişkileri, evlilikler, tutkular, çatışmalar ve bağımsız karakterler, Jane Austen’ın edebî evreninde kendine özgü bir iklim ve tat yakalar.
TAŞRA HAYATINDAN ZIT AİLELER
Taşra hayatında, zıt iki aile arasında gelişen olaylar, hayatın cilvelerini gözler önüne seriyor. Bir tarafta, kızlarının geleceği peşinde koşturan bir anne, onun bitmek bilmeyen şikayetlerinden bunalmış bir baba ve farklı karakterlere sahip beş kız kardeşten oluşan bir aile; diğer yanda ise saygın bir gelire sahip, üst sınıfa mensup ve gururlarından ödün vermeyen bir aile yer alıyor.
FARKLI DÜNYALARDAKİ AİLELER
Gençlerin kalpleri hoş tesadüflere açıktır, ancak bu farklı dünyalardaki ailelerin çocuklarını bekleyen muhtemel bir aşkta, tarafların birbirine duyduğu önyargılar bir kenara bırakılabilir mi?
Üst sınıfa ait olmanın sağladığı gurur hissi, herkesin sözüne değer vermediği bir şey midir? Bir aşk hikâyesinde ilk izlenimlerin etkisi ne ölçüde geçerlidir?