ABD Başkanı Donald Trump’ın dün diğer ülkelerle karşılıklı tarifeler uygulayacaklarını açıklaması üzerine, Avrupa Birliği’ne uygulanacak tarifelerin de yüzde 20 oranında olacağı belirtildi. Bu duruma İtalya’dan sert bir tepki geldi.
“AB’YE YÖNELİK GÜMRÜK TARİFELERİ GETİRİLMESİ YANLIŞ BİR TEDBİR”
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Facebook üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, “ABD’nin, AB’ye yönelik gümrük tarifeleri uygulamasını yanlış bir tedbir olarak nitelendiriyorum. Bu karar, hiçbir tarafın yararına değildir.” ifadelerini kullandı.
Ticaret savaşlarının ortaya çıkarabileceği risklere vurgu yapan Meloni, şunları ekledi:
“Bir ticaret savaşı çıkmaması için ABD ile uzlaşmaya çalışacağız. Böyle bir savaş, Batı’yı zayıflatacak ve diğer küresel aktörlerin avantajına yol açacaktır. İtalya’nın ve ekonomisinin çıkarlarını her zaman koruyarak, diğer Avrupa ortaklarımızla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.”
“BU HEM ABD HEM DE AVRUPA VATANDAŞLARINA ZARAR VERECEKTİR”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de X platformundan yaptığı açıklamada, ABD ile gümrük tarifeleri savaşına girilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu durum hem ABD hem de Avrupa vatandaşlarına zarar verecektir.” dedi. Ayrıca, AB ve Avrupa’daki ortaklarla birlikte durumu değerlendirmek ve ortak bir yanıt oluşturmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Tajani, diyaloga dayalı pragmatik bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
Tajani, sözlerine şöyle devam etti:
“ABD’nin endişelerini dikkate alan ancak Avrupa’nın meşru çıkarlarını koruyan sağlam ve yapıcı bir müzakere sürecine ihtiyaç vardır. Hükümetimiz, İtalya’nın üretim sistemini koruma altına alacak ve ihracat stratejisi çerçevesinde pazarlarımızı çeşitlendirme çalışmaları gerçekleştirecektir.”
ABD’DEN KARŞILIKLI TARİFELER
Başkan Trump, ABD’nin diğer ülkelerle karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurmuştu. Trump’ın imzaladığı kararnamede, birçok ticaret partnerine karşı tarifelerin getirilmesi öngörülmekte. Bu tarifeler arasında, Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 ve Türkiye’ye yüzde 10 oranında uygulanması hedefleniyor.