Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan “İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinin 2024 yılında yüksek yoğunluğunu koruduğunu ortaya koydu.
Kültürel çekim merkezlerinin arttığı yaya trafiği ve yerel markaların ön plana çıkması dikkat çekerken, caddelerdeki boş mağaza sayısının azaldığı gözlemlendi.
İşlemlerin büyük çoğunluğunun yeni kiralamalardan kaynaklandığı raporda, 2024 yılı itibarıyla kentsel dönüşüm süreçlerinde %24’lük bir oranda mağazanın kiralandığı, boş mağazalarda ise bu oran %34’e ulaştığı aktarıldı.
Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde yeni kiralama sayısının düştüğü, buna karşın Bağdat Caddesi’nde artış gözlemlendi.
EN FAZLA ZİYARET İSTİKLAL CADDESİ’NE OLDU
İstiklal Caddesi, 2024 yılında 90 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladı.
Geçen yıl ziyaretçi sayısında 90 milyon seviyelerine ulaşan İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi’nde ise 31,4 milyon seviyesine gerileyerek düşüş yaşadı.
İSTİKLAL CADDESİ
Uzunluğu 1,4 kilometre olan İstiklal Caddesi’ndeki 270 mağazanın 258’i dolu iken, boş mağaza sayısının 12 olduğu kaydedildi. Boş mağaza sayısı, önceki yıla göre 1 adet artış gösterdi.
BAĞDAT CADDESİ
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunluk kazandığı Bağdat Caddesi’nin araştırmaya dâhil edilen 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335’ten 329’a düşerken, dolu mağaza sayısının 324 olarak kaydedildiği görüldü. Boş mağaza sayısı ise 7’den 5’e geriledi.
NİŞANTAŞI BÖLGESİ
Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi caddelerinden oluşan Nişantaşı bölgesindeki mağaza sayısı 374’ten 370’e düştü. 352 mağazanın dolu olduğu bu bölgede, boş mağaza sayısı 14’ten 18’e yükseldi.
Geçtiğimiz yıl bu caddelerde toplam 51 kiralama işlemi gerçekleşirken, Bağdat Caddesi ve Nişantaşı’nda 22’şer, İstiklal Caddesi’nde ise 7 mağaza kiralandı.
YENİ KİRALAMALARDA GİYİM VE YEME-İÇME SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI
Rapor, cadde bazında çeşitli eğilimleri de açıkladı. Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısındaki düşüşe rağmen kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün arttığı belirtilirken, bu durum markaların daha büyük metrekareli mağazalara yönelmesi olarak yorumlandı.
Bağdat Caddesi’nde ise kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranları nedeniyle markaların uygun konum bulmanın zorlaştığı ve kiralanan ortalama alan büyüklüğünün düştüğü kaydedildi.
Üç ana caddede kiralama işlemlerinde özellikle yeme-içme sektörünün dikkat çekici bir yükseliş gösterdiği gözlemlendi.
Yeni kiralama işlemlerinin dağılımında %36’sı giyim ve ayakkabı sekt