İstanbul’da Deprem: Tsunami Riski ve Harita Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi’nin diğer illerinde de hissedildi.

Deprem anında Boğaz’da meydana gelen bir metrelik dev dalga, tsunami riskini yeniden gündeme getirdi.

TSUNAMİ HARİTASI GELİŞTİRİLDİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin İstanbul ve Marmara kıyılarında etkilenebilecek taşkın alanlarını gösteren bir harita geliştirdi.

Doç. Dr. Özçelik, olası bir Marmara depremi sonrasında meydana gelebilecek tsunaminin etkilerini önceden tahmin etmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

ZAMANINDA BİLGİLENDİRME AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR

Marmara’da meydana gelebilecek deprem ve tsunami olaylarının sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin etmenin, vatandaşların zamanında bilgilendirilmesi açısından kritik bir önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Özçelik, bu sayede afet öncesinde gerekli tedbirlerin alınabileceğini, afet sonrası müdahale ve planlamaların da daha etkin hale getirilebileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Özçelik, hazırlanan risk zonlarının kıyı bölgelerinde 5, 10 ve 20 metrelik deniz taşkınlarının etkileyebileceği alanları kapsadığını aktardı.

“SINIRLI OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Özçelik, “Haritalar, tsunami dalga yüksekliği, heyelan, gelgit ve karasal taşkınlar gibi birçok faktörü içeren geniş çaplı bir risk değerlendirmesi sunuyor. Tsunami etkileri, özellikle düşük eğimli kıyı alanlarında daha belirgin bir hale gelecektir. Bununla birlikte Marmara’nın iç koylarında, Haliç’te ve Boğaz çevresinde etkilerin daha sınırlı olacağını öngörüyoruz.” açıklamasında bulundu.

“BU MODEL, ŞEHİR ALANLARINDA DAHA DOĞRU TAHMİNLER YAPILMASINI SAĞLIYOR”

Doç. Dr. Özçelik, risk haritalarının hazırlanmasında Japonya Uzay ve Havacılık Dairesi tarafından geliştirilen İleri Yer Gözlem Uydusu (ALOS)’un Sayısal Yüzey Modeli verilerinden faydalanıldığını belirtti. Ayrıca, bu modelin klasik topoğrafik haritalardan farklı olarak yeryüzündeki yapıları dikkate alarak, özellikle şehir alanlarında daha doğru tahminler yapılmasını sağladığını ifade etti.

Özçelik, bu haritaların yalnızca kurumlar için değil, bireyler için de önemli olduğunu ve her vatandaşın kendi önlemlerini alabilmesi adına yol gösterici olacağını söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’da Deprem: Tsunami Riski ve Harita Uyarısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!