İstanbul, tarihi bir barış sürecinin önemli bir merkezi olmaya devam ediyor.
Bugün, Rusya ve Ukrayna heyetleri barış görüşmeleri çerçevesinde İstanbul’da bir araya gelecek.
YERLİ VE YABANCI BASINDAN YOĞUN İLGİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen barış müzakereleri, dünya genelindeki dikkatleri İstanbul’a topladı. Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Barış Müzakereleri, çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun yoğun ilgisiyle karşılandı.
“UMARIM YENİ BİR SAYFA AÇARIZ”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın açılışında, İstanbul’daki görüşmelerin yeni bir sayfa açılmasına zemin hazırlamasını umduğunu dile getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump ise, müzakerelerin başarılı geçmesini beklediğini ifade ederek, “Eğer bir gelişme olursa, uygun olursa Cuma günü gidebilirim. Umarım Rusya ve Ukrayna bir şeyler yapabilir, bu durumun sona ermesini isteriz,” şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya başlattığı operasyon sonucunda ateşkesin sağlanması adına öncelikle Belarus’ta, daha sonra da Türkiye’de 29 Mart 2022’de Rus ve Ukraynalı heyetler arasında müzakereler gerçekleştirilmişti. İstanbul’daki müzakerelerde taraflar bir anlaşma taslağı üzerinde uzlaşsalar da kesin bir sonuç elde edilemedi ve çatışmalar sürmeye devam etti.
Bugün, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde taraflar kendi taleplerini masaya yatıracak.
RUSYA, 2022 İSTANBUL MÜZAKERELERİNİ REFERANS ALMAK İSTİYOR
Rus heyeti, Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde 2022’de İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen metnin prensip olarak temel alınmasını talep ediyor. Moskova, çatışmaların dondurulması değil, nihai olarak sona erdirilmesi gerektiğini vurgularken, ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un idari sınırlarından Ukrayna askerlerinin çekilmesini şart koşuyor.
MOSKOVA ‘TARAFSIZ VE BAĞLANTISIZ BİR UKRAYNA İSTİYOR’
Moskova’nın öne çıkan talepleri arasında, Ukrayna’nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış bir statüye ulaşması; silahsızlandırılması; Nazilerden arındırılması; ayrıca Ukrayna’daki Rusça konuşan vatandaşların hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması ile ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya’nın toprakları olarak tanınması yer alıyor.
UKRAYNA, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE GÜVENLİK GARANTİLERİNİ TALEP EDİYOR
Kiev, ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması ve egemenliğinin korunması yanı sıra güvenlik garantilerini de öncelikli olarak talep ediyor. Bu çerçevede, Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesi veya NATO koruması altında olmayı beklediğini belirten Kiev, Avrupa’dan bir barış gücünün de ülkesine yerleştirilmesini istiyor.