2024 yılında sağlık sistemindeki yoğunluk devam ediyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, megakentte Türkiye’nin sağlık hizmetlerinin yüzde 40’tan fazlasının sunulduğunu belirtti.
DÜNYA GENELİNE HİZMET
İstanbul, koruyucu sağlık hizmetlerinin yanında yurt dışından gelen hastalara sağlık hizmeti sunma konusunda aktif bir rol üstleniyor. Güner, yaklaşık 200 farklı ülkeden gelen hastalara hizmet verdiklerini ifade etti.
Kentte 53 kamu hastanesi ve toplamda 216 hastanede sağlık hizmeti sunulduğunu aktaran Güner, 1.085 aile sağlığı merkezi ile 4.600 aile hekimliği biriminde birinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiğini vurguladı.
“192 MİLYONDAN FAZLA MUAYENE YAPILDI”
2024 yılında İstanbul’daki sağlık tesislerinde 192 milyondan fazla muayene gerçekleştirildiğini kaydeden Güner, her bireyin ortalama yıllık 12’den fazla kez sağlık kuruluşlarına başvurduğunu söyledi.
İstanbul’da sağlık hizmetlerini büyük bir özveriyle sunduklarını belirten Güner, geçen yıl 2.5 milyondan fazla ameliyatın yapıldığını, bunun arasında zor ameliyatların da bulunduğunu dile getirdi. 2.200’ün üzerinde organ nakli ve 14.500’den fazla açık kalp ameliyatı yapıldığı bilgisine de yer verildi.
“AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURU SAYISI ARTMAKTA”
İstanbul’da hastaların en çok iç hastalıkları branşına talep gösterdiğini ifade eden Güner, vatandaşların iç hastalıklarının yanı sıra dermatoloji, göz ve kulak-burun-boğaz branşlarına daha fazla başvurduğunu belirtti. Aile hekimine yapılan başvuruların artmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Güner, koruyucu sağlık hizmetlerini artırmanın önemini vurgulayarak, aile hekimlerinin doğru sağlık hizmetine yönlendirmede kritik bir rol oynadığını aktardı.
GÜNDE ORTALAMA 158 BİN RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME
Güner, Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde genişletilen görüntüleme ağının önemine de dikkat çekti. 2024 yılında İstanbul’da 40 milyondan fazla radyolojik görüntüleme hizmetinin verildiğini kaydetti. Günlük ortalama 158 bin radyolojik görüntülemenin yapıldığını söyledi.
Yeni aile hekimliği yönetmeliği ile sağlık hizmetlerini daha da iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Güner, bu kapsamda birinci, ikinci ve üçüncü basamaklar arasında entegrasyonun sağlandığını ifade etti. Bu sistem içindeki testlerin ve görüntüleme hizmetlerinin kolay erişebilir hale getirildiği bilgisi sunuldu.