İŞKUR tarafından hazırlanan “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu” yayımlandı.
Bu rapora göre, Türkiye’de eleman temininde en çok zorluk yaşanan meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık ilk sıralarda yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında, üretken ve büyüyen bir Türkiye hedefiyle istihdam olanaklarını artırmaya yönelik politikalar geliştirdiklerini ifade etti.
EN FAZLA ELEMAN İHTİYACI İMALAT SEKTÖRÜNDE
Işıkhan, İŞKUR’un 2024 yılına ilişkin iş gücü piyasası araştırmasına dair bulgularını duyurarak, iki veya daha fazla çalışanı olan 86 bin işyeriyle görüşme gerçekleştirildiğini belirtti. İmalat sektöründe açık iş gücünün en fazla olduğunu vurguladı.
Ayrıca, 20 ve üzeri çalışanı bulunan iş yerlerinde %29,7 oranında açık iş tespit ettiklerini kaydetti.
EN ÇOK AÇIK İŞİN TESPİT EDİLDİĞİ MESLEKLER:
Raporda, en fazla açık iş bulunan meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği, satış danışmanlığı, temizlik görevliliği, gazaltı kaynakçılığı, kasiyerlik, paketleme ve konfeksiyon işçilikleri ile yük ve yolcu taşımacılığı şoförlükleri sıralanmıştır.
– Garsonluk,
– Dikiş makineciliği,
– Satış danışmanlığı,
– Temizlik görevliliği,
– Gazaltı kaynakçılığı,
– Kasiyerlik,
– Paketleme ve konfeksiyon işçilikleri,
– Yük ve yolcu taşımacılık şoförlükleri.
BULMAKTA EN FAZLA GÜÇLÜK ÇEKİLEN MESLEKLER
Eleman bulmada en fazla zorluk çekilen meslekler arasında yine garsonluk ilk sırada bulunuyor. Bunu, dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık, satış danışmanlığı, yük ve yolcu taşımacılığı şoförlüğü ile gazaltı kaynakçılığı takip ediyor.
– Garsonluk,
– Dikiş makineciliği,
– Kaynakçılık,
– Temizlik görevliliği,
– Sıvacılık,
– Satış danışmanlığı,
– Yük ve yolcu taşımacılığı şoförlüğü,
– Gazaltı kaynakçılığı.
ARAŞTIRMADA GELECEĞİN MESLEKLERİ DE YER ALDI
Araştırma, geleceğin meslekleri üzerine de tespitlerde bulundu. İşverenlerin gelecek 10 yılda öne çıkmasını beklediği meslekler arasında yazılım ve inşaat mühendislikleri, yapay zeka, e-ticaret ve bilişim uzmanlıkları, yapay zeka geliştiriciliği, dil ve konuşma terapistliği ile CNC operatörlüğü sayıldı.
– Yazılım ve inşaat mühendislikleri,
– Yapay zeka,
– E-ticaret ve