İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da içinde bulunduğu birçok şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalarla ilerlemektedir.
SEVK YAZISININ DETAYLARINA ULAŞILDI
İstanbul Adliyesi’nde gerçekleştirilen savcılık işlemlerinin ardından, tutuklanmaları talep edilen 30 şüpheliden 10’u hakkında hazırlanan sevk yazısının detaylarına ulaşıldı.
Savcılığın Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine göndermiş olduğu sevk yazısında, “Ekrem İmamoğlu liderliğinde oluşturulmuş çıkar amaçlı suç örgütü” ifadesi öne çıkarken, şüpheliler Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz hakkında, “usulsüz bağış toplama” suçundan dolayı 8 Ağustos 2024 tarihinde iddianame düzenlendiği ve davanın açıldığı belirtilmiştir.
Dava dosyası çerçevesinde ifade verilmiş tanıkların, İmamoğlu, Murat Ongun, Fatih Keleş, Tuncay Yılmaz, Ertan Yıldız ve Adem Soytekin hakkında “rüşvet”, “irtikap”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “haksız mal edinimi” gibi iddialar üzerine 18 Ekim’de resmi soruşturma işlemlerine başlandığı vurgulandı.
“EYLEMLERİN ÖRGÜTLÜ BİR ŞEKİLDE İŞLENDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR”
Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, tanık ifadeleri, MASAK raporları, İçişleri Bakanlığı’na ait tevdi raporları, HTS analizleri ve çeşitli ihale dosyalarındaki ön incelemeler sürecine yer verildiği belirtilmektedir.
Savcılık, “Şüpheli Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yanında bulunan ve kendisine bağlı olan kişileri, İBB Başkanı olduktan sonra belediyenin birim ve iştiraklerinin başına getirdiği, birçok belediye iştirakinde usulsüz ihaleler, doğrudan temin veya hizmet alımları gibi eylemlerin örgütlü bir biçimde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.” ifadesini kullanmıştır.
GİZLİ TOPLANTIDE ÖRGÜTÜN ELİNE GEÇECEK ORANA KARAR VERİLDİ
Yazıda, şüphelilerin gizli toplantılar gerçekleştirerek ihale verilecek şirketleri belirlediği, yan teklif verecek şirketlerin tespitinin yapıldığı ve ihale bedeli ile örgütün elde edeceği oranın kararlaştırıldığı aktarıldı.
İmamoğlu’nun liderliğindeki yapılanma içerisinde, Medya AŞ ve Kültür AŞ aracılığıyla birçok ihalede yasa dışı işlemler gerçekleştirildiği, sahte ihalelerle kamu zararı oluşturulduğu ve naylon faturalar kesildiği bildirilmektedir. Ayrıca, Keleş’in yönettiği yapıda “kasa” olarak adlandırılan iş adamlarına ihalelerde avantajlar sağlandığı ve rüşvetle elde edilen gayrimenkullerin bu iş adamları üzerinden kaydedildiği ifade edilmektedir.
Keleş’in belediyeden alacaklarını talep eden iş adamlarından “komisyon” adı altında para aldığı, Tuncay Yılmaz’ın yönettiği yapıda ise iş adamlarından sağlanan yararların İmamoğlu’nun ortaklık yaptığı şirketler üzerine yönlendirildiği belirtilmiştir.
Ertan Yıldız’ın yönetti