Hububat İhracatında Yüzde 5,6 Artış Rekoru!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hububat sektörü, bu dönemde ihracatını yüzde 5,6 oranında artırarak, tarımsal üretim grubu içerisindeki bitkisel ürünler arasındaki ihracat payını yüzde 50,8 seviyesine yükseltmeyi başardı.

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam hububat ihracatı yüzde 5 artış göstererek 4,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

İhracatın en fazla yapıldığı ürün grubu 401,1 milyon dolar ile çikolata ve kakao içeren ürünler olurken, ayçiçek yağı 366 milyon dolar ile bu grubu takip etti.

IRAN, HUBUBAT İHRACATINDA İLK SIRADA

Sektörde 647,6 milyon dolar ile zirvede yer alan Irak’ta yüzde 12,7 oranında bir daralma yaşanırken, ABD, yüzde 26,4 artış ile 66,5 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. Bu iki ülkeyi; Suriye, Cezayir ve Suudi Arabistan takip ediyor.

“GIDA ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ARTIŞI VAR”

Küresel gıda ticaretindeki sevkiyatların yavaşlamasına rağmen, Türkiye’nin tahıl ihracatındaki miktar artışının, düzenli olarak satın alınan ürünlerin kalitesine dayandığını vurgulayan TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Dünyanın en büyük tahıl ithalatçısı olan Çin’deki talebin azalışı ve büyük ihracatçılardan Brezilya’nın mısır, Rusya’nın ise arpa gibi ürünlerdeki arzlarının düşmesi, küresel gıda ticaretinde bir duraklama yaşanmasına neden oldu. Negatif dış ticaret görünümüne karşın, Türkiye’nin döviz açısından ucuz bir ülke olmaması ile birlikte, gıda ihracatımızın artıyor olması ürün kalitemizle bağlantılı. Mart ayında buğday ithalatı yasağının kalkmasıyla birlikte, başta buğday unu olmak üzere, tüm değirmencilik ürünleri ihracatında da bir artış beklenmektedir.

Sektörel PMI raporlarına göre, yılın ikinci çeyreğinde yeni siparişlerde genel bir ivme kaybı yaşanırken, gıda ürünleri sektörü genişleme bölgesinde kalmayı başardı. Birçok sektörde istihdam kaybı yaşanmasına rağmen, gıda ürünleri kategorisi, istihdam hacminin arttığı sektörler arasında yer aldı. Sektörümüzdeki güçlü üretim altyapısı, iç pazarda arz güvenliğini destekleyerek, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları sınırlama noktasında önemli katkı sağlıyor. Bu durum, enflasyonla mücadelede stratejik bir denge unsuru oluştururken, sektörümüz ihracat gelirleriyle döviz kazancı sağlamaya devam ediyor.

“HUBUBAT ÜRETİMİ TARIMSAL GELİR ÜZERİNDEKİ BASKIYI AZALTIR”

Özellikle meyve üretim alanlarında yoğunlaşan don kaynaklı kayıpların bulunduğunu belirten Tiryakioğlu, stratejik ürünler arasında yer alan hububat, bakliyat ve yağlı tohumların büyük ölçüde etkilenmediğine dikkat çekti ve sektörün genel tarımsal hasıla içindeki rolüne vurgu yaptı:

Son don olayları, meyve üretim alanlarında ciddi rekolte kayıplarına yol açarken; temel gıda açısından kritik öneme sahip hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar bu olumsuz durumdan büyük ölçüde etkilenmemiştir. Bu ürünlerde arz dengesinin korunması, hem iç pazar istikrarı hem de ihracatın devamlılığı açısından önemli bir etki yaratmaktadır. Özellikle buğday, ar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hububat İhracatında Yüzde 5,6 Artış Rekoru!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!