Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO), Agra’da bulunan Hava Teslimatı Araştırma ve Geliştirme Kurumu tarafından tasarlanan Stratosferik Hava Gemisi Platformu’nun ilk deneme uçuşunu mühimmatla gerçekleştirdi.
Prototip, Hindistan’ın dünya gözlem kapasitelerini artırmak amacıyla Madhya Pradesh’ki Sheopur Deneme sahasında test süreçlerinden geçti.
BAŞARILI TEST UÇUŞU VE DETAYLARI
DRDO’nun casus balon prototipi, gerçekleştirdiği test uçuşu esnasında yaklaşık 17 kilometre yüksekliğe ulaşmayı başardı ve toplamda 62 dakika boyunca havada kaldı.
Uçuşun ardından DRDO ekibi, balonu başarıyla kurtarırken, elde edilen sensör verilerinin gelecekteki yüksek irtifa uçuşları için simülasyon modelleri geliştirmede kullanılacağını ifade etti.
DRDO CASUS BALON SİSTEMİNİN YETENEKLERİ
Bu “gökyüzündeki casus” olarak adlandırılan platform, çoğu savaş uçağı ve İHA’nın operasyon gerçekleştirmekte zorlandığı Dünya atmosferinin üst katmanlarında süzülebilme yeteneğine sahip. Bu sayede geniş bir alanı izleme imkanı tanıyor.
Uydulardan farklı olarak, belirli bir bölgenin üzerinde saatlerce hatta günlerce kalarak kesintisiz gözetim sağlama olanağı sunmaktadır.
Yüksek irtifa balonları, savaş uçakları ve İHA’lardan daha düşük maliyetlerle çok sayıda konuşlandırılarak istihbarat toplama görevleri için ekonomik bir çözüm oluşturuyor. Ayrıca, Dünya’ya daha yakın konumları sayesinde casus uydulardan daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebilme potansiyeline sahiptirler.
Ancak, DRDO casus balon sistemleri yatay seyrin sürdürülebilirliği için üst atmosfer rüzgârlarına bağımlılık gösterdiği için rotalarından sapma riski barındırıyorlar. Ayrıca, yavaş hareket etmeleri ve kaçış kabiliyetlerinin olmaması sebebiyle yakalandıklarında etkisiz hale getirilmeleri kolaylaşmakta.