Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülen Yeni Sivil Havacılık Modeli çerçevesinde, havacılık sektöründe denetimsiz ve izlenemez alanların kalmaması adına önemli bir adım atıldığını duyurdu. KDM-ERP (ctm.shgm.gov.tr) sistemi ile entegre edilen Yolcu Hakları Modülü, yolcu şikayet ve taleplerinin dijital ortamda tek bir noktadan etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayacak.
TALEPLER TEK TIKLA İLETİLEBİLECEK
Bakan Uraloğlu, bu dijital sistem sayesinde havayolu işletmeleri, vatandaşlar ve SHGM’nin daha verimli bir işbirliği gerçekleştireceğini ifade ederek, “Yolcular artık taleplerini yalnızca SHGM’ye iletebilecek ve süreci tek tıkla başlatabilecek” dedi.
“SÜRECE SHGM DOĞRUDAN DAHİL OLACAK”
KDM-ERP sistemi üzerinden yapılan başvuruların ilk başta havayolu şirketi tarafından değerlendirileceğini belirten Uraloğlu, “Yolcu ile havayolu şirketi arasında bir anlaşmazlık durumunda, sürece hemen SHGM dahil olacak” ifadesini kullandı.
“FİZİKİ EVRAK VE E-POSTA DÖNEMİ GERİDE KALDI”
Yeni sistemin başvuru süreçlerini hızlandıracağını belirten Uraloğlu, “Fiziki evrak ve e-posta kullanımı sona erdi. Artık tüm talepler ve şikayetler yalnızca KDM-ERP sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak” dedi.
“SİVİL HAVACILIKTA DENETİMSİZ ALAN KALMAYACAK”
KDM-ERP sisteminin yalnızca yolcu hakları başvuruları için değil, havacılıkla ilgili tüm süreçlerin dijital ortamda yönetilmesini sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Bu sistemle havacılık sektöründeki her süreç merkezi bir yapıya kavuşacak. Artık denetimsiz, izlenemez hiçbir alan kalmayacak” açıklamasında bulundu.
YILDA 1 MİLYON BAŞVURU BEKLENİYOR
2024 yılında SHGM’ye yapılan yolcu başvurularının yaklaşık 18 bin olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “Yeni sistemle bu sayının 1 milyona kadar yükselebileceğini öngörüyoruz. Çünkü artık doğrudan havayolu şirketlerine yapılan başvurular da bu platform üzerinden gerçekleştirilecek. Sistem daha geniş bir kapsama sahip olacak” şeklinde konuştu.
YOLCU HAKLARINDA DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜ BİR ADIM
Bakan Uraloğlu, Avrupa Birliği ülkelerinde benzer çevrimiçi başvuru sistemlerinin bulunduğunu ancak Türkiye’nin geliştirdiği sistemin daha kapsamlı olduğunu vurguladı. “Yolcular, havayolu işletmeleri ve idareyi tek bir platformda birleştirerek, yolcu haklarında dijitalleşmede öncü bir model oluşturduk” dedi.