Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 58. Oturumu çerçevesinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu.
Guterres, küresel barış ve istikrarın on yıllardır devam eden ikili ve bölgesel güvenlik düzenlemeleri aracılığıyla sağlandığını ifade ederek, bu düzenlemelerin bozulduğuna, uluslararası hukukun ihlal edildiğine ve insan haklarının göz ardı edildiğine dikkat çekti.
“YOK OLUŞA GİDEN TEK YÖNLÜ BİR YOL”
Silahsızlanma Konferansı’nın bu zorluklarla başa çıkmayı hedeflediğini vurgulayan Guterres, acil bir çözüm bulmanın hayati önem taşıdığını belirtti. Bazı ülkelerin yeni nesil nükleer silahlara ve bu silahların taşınması için gerekli araçlara yatırım yaptığını, diğerlerinin ise nükleer silah ve malzeme stoklarını artırdığını dile getirdi. Ayrıca, nükleer silahların bazı ülkeler tarafından “zorlama aracı” olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Guterres, geçtiğimiz yıl New York’ta imzalanan “Gelecek Paktı”nı, nükleer silahlanmayı engelleme yönünde olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. “Nükleer silah, hiçbir durumda kabul edilemez. Bu, yok oluşa giden tek yönlü bir yoldur. Bu durumdan her ne pahasına olursa olsun kaçınmalıyız.” şeklinde konuştu.
“EMNİYETLİ VE BARIŞÇIL DÜNYAYI SUNMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDELİM”
Gelecek Paktı sayesinde üye devletlerin BM’nin silahsızlanma konusundaki rolünü canlandırmayı taahhüt ettiğini kaydeden Guterres, bu konuda aktif çalışmalara devam ettiklerini iletti. BM’nin nükleer konusundaki reform ve sonuç süreçlerini destekleme çabalarını sürdüreceğini vurgulayan Guterres, “İnsanlık, bu konuda doğru adımı atmamız için bize güveniyor. Her bireyin ihtiyacını duyduğu ve hak ettiği güvenli, emniyetli ve barış dolu bir dünya sunmak için çalışmaya devam edelim.” ifadelerini kullandı.