Gazze’deki hükümetin medya ofisinden gelen açıklamalarda, İsrail’in çocuklar başta olmak üzere 2,4 milyon sivili sistematik bir biçimde açlığa mahkum ettiği ifade edildi.
“GAZZE’DE ÇOCUKLARIN GIDA YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE HER GEÇEN GÜN ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR”
Açıklamada, İsrail’in son 70 gündür tüm kara sınır kapılarını kapalı tuttuğu ve bu süreçte Gazze’ye girmesi gereken yaklaşık 39 bin yardım, yakıt ve ilaç taşıyan tırın geçişine izin vermediği vurgulandı. “Bölgede 40 gündür hiçbir fırın çalışmıyor, halkın temel gıdası olan ekmeğe erişimi tamamen kesilmiş durumda. Gazze’de çocukların gıda yetersizliği nedeniyle her geçen gün ölüm riski artıyor. 65 binden fazla çocuğun hayatı, açlık, yetersiz beslenme ve sağlık hizmetlerinin çökmesi nedeniyle tehdit altında” denildi.
SOYKIRIM OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VURGULANDI
Bu durum insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirilirken, İsrail’in sivilleri aç bırakmayı bir savaş aracı hâline getirdiği belirtildi. Açıklamada, bu durumun 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi Sözleşmesi’nin 2. maddesi uyarınca soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Ayrıca, başta ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere İsrail’e siyasi ve askeri destek veren ülkelerin bu insanlık dramından sorumlu tutulması gerektiği ifade edildi.
”ULUSLARARASI SESSİZLİK AÇIK BİR SUÇ ORTAKLIĞI”
Uluslararası topluma yönelik çağrıda bulunarak, İsrail ablukasının derhal kaldırılması, yardım geçişlerinin açılması ve Gazze’ye insani yardım ulaştırılması talep edildi. Açıklamada, İsrail’in işlediği suçların bağımsız uluslararası heyetlerce araştırılması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekliliği de vurgulandı. “Devam eden uluslararası sessizlik, açık bir suç ortaklığı ve İsrail’in cezasızlıkla daha büyük suçlar işlemesine zemin hazırlamaktadır” ifadeleri yer aldı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 52 bin 787’ye, yaralı sayısı ise 119 bin 349’a ulaşmış durumda.