ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik dinamiklerdeki köklü değişimlerin altını çizerek, küresel ölçekte “daha sık ve kalıcı arz şoklarının” yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Powell, 2020 sonrası dönem için ekonomik koşulların ciddi bir değişim gösterdiğini vurguladı ve bu yeni durumun Fed’in para politikası stratejisini yeniden gözden geçirmesi gerekliliğini ortaya koydu.
Nisan ayında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, enflasyonun beklenenin altında bir seyir izlediğini gösterdi. Aylık bazda sadece yüzde 0,2 oranında artış kaydedilen enflasyon verisi, piyasalardaki Fed beklentilerini de etkiledi. Para piyasalarında ilk faiz indiriminin eylül ayına erteleneceği düşünülürken, 2025 yılına kadar toplamda iki indirim yapılması öngörülüyor. Fed’in, tarife kaynaklı fiyat baskılarını yakından izlemeye devam etmesi bekleniyor.
Bu gelişmeler doğrultusunda ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı 5 baz puan artışla yüzde 4,44 seviyesinde kapatırken, dolar endeksi yüzde 0,8 artışla 101,1’e ulaştı.
ALTINDA GÜVENLİ LİMAN ZAYIFLADI: SON 6 AYIN EN KÖTÜ HAFTASI
Küresel piyasalarda risk iştahının artması ve doların değer kazanması, değerli metaller üzerinde baskı yarattı. ABD ile Çin arasında ticari gerginliğin azalması, güvenli liman talebinin zayıflamasına yol açarken, altının ons fiyatı 3.200 dolar seviyelerine düştü. Bu durum, 11 Kasım 2024’ten bu yana en sert haftalık düşüş olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlar, faiz getirisi bulunmayan altının, düşük faiz dönemlerinde daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Ancak Fed politikaları, güçlü dolar ve ABD-Çin arasında sağlanan geçici ticaret uzlaşması, altın üzerindeki baskının artmasına sebep oldu.
Haftalık bazda değer kayıpları; altın yüzde 2,7, platin yüzde 0,8, paladyum yüzde 1,6 ve gümüş yüzde 1,4 oranında gerçekleşti.
BAZ METALLERDE DALGALI SEYİR: TARİFE ENDİŞESİ STOKLARI YÜKSELTTİ
Baz metaller piyasası tamamlanan haftada dalgalı bir seyir izledi. ABD ile Çin arasındaki gerginliğin azalması, büyüme beklentilerine destek oluştururken, ticaret tarifeleri nedeniyle oluşan stok fazlaları fiyatların gerilemesine neden oldu.
ABD’ye yönelen yüksek navlun trafiği, Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) bakır stoklarının yıl başından beri yüzde 81 artmasına yol açtı. Bu durum, CME ile Londra Metal Borsası (LME) arasındaki fiyat farkını da daralttı.
Bu hafta, Sumitomo Metal’in Batı Avustralya’daki Winu bakır-altın projesinden yüzde 30 pay alması, sektörde uzun vadeli yatırım işaretleri taşımaktadır.
Fiyat bazında; kurşun yüzde 1, çinko yüzde 1,3 ve alüminyum yüzde 2,4 artarken, bakır yüzde 1,3 ve nikel yüzde 1,6 geriledi.
PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ
ABD-Çin arasındaki ticaret geriliminin geçici olarak durulması, petrol piyasalarında üst üste ikinci haftalık yükselişi sağladı. Trump yönetiminin ticaret politikasına dair belirsizlikler sürse de piy