Sudan ordusundan gelen son bilgilere göre, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir’e gerçekleştirilen saldırılarda 35 sivil hayatını kaybetti. Bu olay, ülkedeki çatışmaların şiddetinin artarak devam ettiğini gözler önüne seriyor.
Sudan ordusunun 6. Piyade Tümeni, HDK’nin 17 Nisan’da Faşir şehrindeki yerleşim alanlarına yönelik rastgele topçu ateşi açtığını duyurdu. Özellikle sivil kayıpların yüksekliği, bölgedeki güvenlik durumunu ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
SALDIRILARDA 40 KİŞİ DE AĞIR YARALANDI
Açıklamada, saldırılar sonucu hayatını kaybedenler arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu belirtildi. Ayrıca, 40 kişinin ağır yaralandığı ve hastanelerde tedavi altına alındığı bilgisi paylaşıldı.
Buna ek olarak, kentin kuzeydoğusunda HDK tarafından gerçekleştirilen ‘başarısız’ bir saldırının önlendiği, bu sırada ağır ekipman kaybına uğradıkları ve 10 silahlı aracın imha edildiği belirtildi. 80 HDK mensubunun öldüğü de ifade edildi.
BM DEVLETLERİNİN SUDAN’A BAĞLILIKLARINI YİNELEME ÇAĞRISI YAPILDI
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 17 Nisan’da yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Açıklamada, Faşir ve çevresindeki mülteci kamplarına yönelik gerçekleştirilen sivil hedefli saldırılardan duyulan endişe dile getirildi.
BM’ye üye devletler, Sudan’daki çatışmaları ve istikrarsızlığı körükleyen dış müdahalelerden kaçınmaları konusunda uyarıldı. Sudan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne tam bağlılıklarının yenilenmesi gerektiği vurgulandı.
“HDK BU SALDIRILARDAN SORUMLU TUTULMALI”
BMGK üyeleri, 17 Nisan’daki saldırılarla ilgili olarak yaptıkları açıklamada HDK’nin sivil ölümlerden sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mülteci kamplarına yönelik saldırılar kınandı.
Açıklamada, tüm tarafların insani yardım personelini koruma yükümlülüklerine uymaları gerektiği ifade edildi.
2023’TEN BU YANA SÜREN ÇATIŞMALAR SONUCU 4 MİLYON KİŞİ GÖÇ ETTİ
Ülkede 15 Nisan 2023’ten bu yana devam eden ordu ile HDK arasındaki çatışmalar, üçüncü yılına girdi. BM’ye göre, bu çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açarak, Sudan’ın altyapısı, sağlık, eğitim ve ekonomik durumunu ciddi şekilde etkiledi.
Savaşlar nedeniyle 11 milyondan fazla kişi yerinden edilirken, yaklaşık 4 milyon kişi ise komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
ORDU VE MÜTTEFİK GÜÇLER FAŞİR’İ SAVUNMAYI SÜRDÜRÜYOR
Sudan ordusu, başkent Hartum’un önemli bir kısmında kontrolü sağlarken, HDK batıda Darfur’da hakimiyetini sürdürmektedir. Darfur bölgesinin 5 eyaletinden 4’ünü kontrol eden HDK, son kalan eyalet olan Kuzey Darfur’un merkezi Faşir’i yaklaşık bir yıldır kuşatıyor.
Ordu ve müttefik güçler, Faşir’i savun