Eskişehir’de Bulunan Antik Ekmek Heyecan Yarattı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ETİ Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen “Uluslararası Müzeler Günü” açılış programında konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Eskişehir’in tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bu uygarlıklardan geriye kalan değerlerin kazı çalışmaları aracılığıyla ortaya çıkarıldığını ve halkla paylaşıldığını dile getirdi.

Eskişehir’de şu an 5 farklı arkeolojik alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Aksoy, kazı başkanlarıyla düzenli toplantılar yaparak projelerin ilerleyişini takip ettiklerini aktardı. Eski okulları yenileyerek kazı ekiplerine tahsis ettiklerini, böylece çalışma koşullarını iyileştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kültürel mirası halka tanıtmayı ve bu değerleri kültür turizmi vasıtasıyla ekonomik faydaya dönüştürmeyi amaçladıklarını vurguladı.

ANTİK EKMEĞİN BENZERİ ÜRETİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Küllüoba kazısında bulunan pişmiş ve işlenmiş formunu koruyan ilk ekmek örneğinin büyük bir heyecan yarattığını söyledi. Laboratuvar analizlerinde belirlenen bileşenlere sadık kalarak bu antik ekmeğin benzerinin üretildiğini belirtti. Ürünün kısa süre içinde şehirdeki marketlerde satışa sunulacağını açıkladı.

NADİR BULUNAN BİR EKMEK ÖRNEĞİ

Kazının başkanı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki, höyükte gömülü bir evin arka odasında nadir bulunan bir ekmek örneği keşfettiklerini bildirdi:

Ekmek 2,5 cm kalınlığında, 12,5 cm genişliğinde, tüp şeklinde olup mayalanmış ve pişmiş haliyle formunu korumaktadır. Evin eşik kısmına özel olarak bırakıldığı düşünülüyor. Ekmek üzerindeki beyaz kalıntılar fitolit, yani bitki yapraklarının kalıntıları. Mayalanma süreci boyunca ekmeğin yapraklar üzerinde tutulduğu tespit edildi. Analizlerimiz devam ediyor.

Prof. Dr. Türkteki, ekmekte iri taneli ‘gernik buğdayı’ türünün bulunduğunu ve bunun ekmeğin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu kaydetti. Dönemde öğütmenin zorluğu nedeniyle buğday tanelerinin iri parçalara ayrıldığı ve taş üzerinde öğütme işlemi yapıldığı belirtildi. Aynı zamanda, ekmeğin içinde mercimek kalıntılarına da rastlandığı ifade edildi.

“EKMEK YANMASAYDI, BİZLERE ULAŞAMAZDI”

Ekmek 150 derece ve üzerinde pişirilmiş fakat yanmış durumda olduğunu aktaran Türkteki, “Ekmek yanmasaydı, bizlere ulaşması mümkün olmayacaktı. Önce pişirilmiş, ardından bir parça koparılıp yakılmış. Evin eşik kısmına gömüldüğünü düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlikte ayrıca Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat, “Yazılıkaya-Midas Kale Kazısı Agdistis Kutsal Alanı Organizasyonu” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Programda, ETİ Arkeoloji Müzesi Müdürü Emriye Yurt, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve birçok yetkili katılım gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eskişehir’de Bulunan Antik Ekmek Heyecan Yarattı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!