Teknolojinin hızla ilerlemesi, hayatımıza pek çok yenilik getirirken sağlık alanında da önemli gelişmeler sağlıyor. Ancak bu iyileşmelerin yanı sıra, insanları olumsuz etkileyen yeni buluşlar da ortaya çıkıyor.
Bu olumsuz gelişmelerden biri, elektronik sigara kullanımıdır. Elektronik sigaranın popülaritesi gençler arasında gitgide artıyor ve bu durum endişe verici bir hale geliyor.
Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kansere yol açma potansiyeline dair bilgiler sundu.
Doç. Dr. Sakin, bu ürünlerin kanserojen etkileri olduğuna ve özellikle akciğer kanseri riskini artırdığına işaret etti. Elektronik sigaranın, geleneksel sigaradan farksız tehlikeler içerdiği belirtildi.
ELEKTRONİK SİGARA DAHA ERKEN YAŞTA KANSERE SEBEP OLUYOR
Duman üreten tüm cihazların kanserojenlik taşıdığını belirten Doç. Dr. Sakin, “Sigara ve elektronik sigara, kanserojen ürünlerdir ve kansere yol açmaktadır. Öncelikle akciğer kanserinin, sigara ve tütün dumanına maruz kalma ile doğrudan bir bağı bulunmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanserinin yüzde 90’ı tütün dumanı ile ilişkilidir. Elektronik sigara kullanımının giderek yaygınlaşması, bu tehlikeyi artırmaktadır. ’
Sözlerine devam eden Sakin, bu ürünlerin sigarayı bırakma amacıyla geliştirildiğini, ancak kimyasal maddeler ve aromalar içermeleri nedeniyle gençler arasında yaygın bir tüketim haline geldiğini belirtti. Yapılan araştırmalar, elektronik sigaraların da sigaraya benzer şekilde kansere yol açabileceğini ve hatta bu ürünlerin daha erken yaşta kanser riskini artırdığını ortaya koyuyor. Elektronik sigara kullanan bireyler, 10 yıl daha genç yaşta kanser riski ile karşılaşabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.
ELEKTRONİK SİGARA VE NORMAL SİGARA ARASINDAKİ BAĞ
Doç. Dr. Sakin, elektronik sigara kullanan gençlerin yaklaşık yüzde 50’sinin normal sigaraya geçiş yaptığını dile getirdi. “Bu durum, hem sigara hem de elektronik sigara kullanımının kanser riskini artıran ciddi bir tehdit olduğunu gösteriyor. Elektronik sigara, sigaraya göre daha tehlikeli ve daha erken yaşta kanser riskine yol açabiliyor.”
Her tür duman çıkaran tütün ürünü ve tütün mamulünden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Sakin, “Sigara içmeye devam etmek riski azaltabilir ama sigara içenlerin tamamen iyileşmesi uzun sürecektir. Sigarayı bırakmak riski azaltıyor olsa da, ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakalarının artış gösterebileceği bir gerçektir.” dedi.