Bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Giresun’da gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Cevdet Yılmaz, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kaydetti:
Giresun’da, ekonomi programımızın temel hedefleri doğrultusunda 2025 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısını gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
“İLAVE ADIMLAR ATILACAK”
Toplantıda ele alınan başlıca konular arasında;
• İhracatın ithalat bağımlılığını azaltacak ve ülkemizin küresel ticaretten daha fazla pay almasını sağlayacak teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek üretimi artırmaya yönelik ilave adımlar Kurul üyeleriyle değerlendirildi.
• Uluslararası ticarette son dönemlerde gözlemlenen artan korumacılık eğilimlerinin dış ticaretimiz üzerindeki olası etkileri, hem fırsatlar hem de riskler açısından tartışıldı.
“ENFLASYON 10 AYDIR GERİLİYOR”
Cevdet Yılmaz, basın duyurusunda önemli detaylar sundu:
Uyguladığımız bütüncül politikalarla makro finansal istikrar artırıldı, ekonomi dengelendi ve cari açık önemli ölçüde azalmıştır. Temel hedefimiz olan fiyat istikrarına ulaşmak için dezenflasyon sürecimiz de başarılı bir şekilde devam etmektedir ve yıllık enflasyon son on aydır gerileme göstermektedir.
Programımızın neticesinde, ekonomimizin temelleri güçlenmiş ve dayanıklılığı artmıştır. Yurt içi ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin ekonomimizi etkisinin kısa süreli ve sınırlı kalması için gerekli tüm adımları koordine bir şekilde atıyoruz.
Sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyüme için rekabet gücümüz ile verimliliğimizi artıracak yapısal reformları gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Sanayi sektöründe yapısal dönüşüm sağlamak amacıyla aktif sanayi politikaları uyguluyoruz. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırma çalışmalarımız sürüyor.
Stratejik yatırımları ve yüksek katma değerli üretimi desteklemek amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi projelerimizi hayata geçiriyoruz. Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırıcı adımlar atıyoruz.
KOBİLERE ÇALIŞAN BAŞINA 2 BİN 500 TL DESTEK
Ekonomik aktivitedeki ılımlı seyire rağmen 2024 yılında 1 milyona yakın istihdam artışı sağlanmış ve işsizlik oranı tek haneli seviyelerde kalmıştır. İşgücü piyasasının gereksinimleri doğrultusunda beceri uyumsuzluklarını asgariye indirmek amacıyla aktif işgücü politikalarını devam ettiriyoruz. 2025 yılında hayata geçirilen İstihdamı Koruma Destek Programı ile tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerindeki KOBİ’lere çalışan başına ayda 2 bin 500 TL destek verilecektir.
Son dönemde karşılaşılan zirai don hadisesinin ilk tespit ve gözlemlerine göre, belirli meyve çeşitlerini değişik oranlarda etkilediği görülmüştür. Stratejik öneme sahip hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi tarım ürünlerinde, yurt içi gıda arzını olumsuz etkileyecek bir risk olmadığı ifade edilmiştir. Üretimin sürekliliği ve tüketicinin makul fiyatlarla gıdaya erişim sağlaması için gereken tüm tedbirler alınmaktadır.
BÖLGESEL GELİŞME POLİTİKASI
Öte yandan, bölg