Vakanüvis, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün yıl dönümü öncesi karışık tarihi mercek altına aldı. Yarın, Dünya Kadınlar Günü. Bu vesileyle konvansiyonel medyadan yeni medyaya kadar her yer 8 Mart haber, yorum ve paylaşımlarıyla dolacak. İyisi mi biz önden gidelim ve halen 25’ten fazla ülkede resmi tatil, en az bir düzine ülkede de resmi olmayan tatil olarak kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün epeyce karmaşık mazisine bakalım. “Amerikan solcuları”nın 51 yıl gecikmeyle hatırladıkları gün. Kadınların bu günü seçmelerinin nedeni ise 8 Mart 1857 tarihinde meydana gelen talihsiz bir olaydan dolayıydı. 40 bin civarında dokumacı kadın işçi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle greve başlamış, polis grevcilere sert davranmış, bir grup kadını fabrikaya kilitlemiş ve yangında 129 kadın can vermişti.
ABD kökenli Kadınlar Günü’nün uluslararası boyuta taşınması Almanya’da Clara Zetkin’in girişimiyle oldu. Zetkin, Rusya’da da kadınların 8 Mart’ı kutlamasını kitlesel hale getirmişti. Komünist lider Troçki, 8 Mart’ı kutlayan kadınları eleştirmişti. Bolşevikler iktidara geldiğinde 8 Mart’ı yeni devletin bayramlarından birisi olarak ilan ettirmişti.
Dünya Kadınlar Günü’nün ABD kökenli olmasına rağmen, dünyanın pek çok ülkesinde giderek yaygınlaşması dikkat çeken bir durumdu. Harvard Üniversitesi Rusya ve Avrasya Çalışmaları Merkezi’nden tarihçi ve aktivist Rochelle Ruthchild bunu konu alan bir yazı yazmıştı. ABD Minnesota’daki Charlemagne Enstitüsü’nden Jordan Alexander ise Dünya Kadınlar Günü’nün aşırı feminist içerik kazanmasına dikkat çekmekteydi. Kadınları benzersiz kılan niteliklere odaklanılması gerektiğini ifade etmişti.