Çinli yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini açıkladığı 2 Nisan tarihine kadar hisse senedi alımı yapmadılar. Ancak Trump’ın vergileriyle tetiklenen ticaret savaşının ülkeye olumsuz etkilerini görerek borsa yatırımı yapma kararı aldılar.
Çin ekonomisine destek sağlamak için her ay 2,000 yuan (274 dolar) borsa yatırımı yapma kararı alan yatırımcılar, bu adımlarının amacının para kazanmak değil, ülkelerine katkıda bulunmak olduğunu vurguluyorlar.
HALKTAN TİCARET SAVAŞINA DESTEK
İşlemciler ve aracı kurumlar, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının bir başka boyutu olan borsa koruma amacıyla birçok küçük yatırımcının devlet destekli “ulusal takıma” katıldığını ifade ediyorlar.
Bu gruptaki yatırımcılar, savunma, tüketim ve yarı iletken madde sektörleri gibi Çin’in çıkarlarına hizmet edebilecek şirketlerin hisse senetlerini almaya yöneliyorlar.
Bu yeni vatansever eğilimin, genellikle kumar oynayarak hisse alım-satımı yapan küçük yatırımcılar arasında alışılmışın dışında bir durum olduğu belirtilirken, ticaret savaşının yarattığı stresi azaltmaya ve piyasalarda istikrar sağlamaya çalışan yetkililerin bu durumu olumlu buldukları kaydediliyor.
BAŞBAKAN ÇAĞRI YAPTI
Çin Başbakanı Li Qiang, hükümet yetkililerine borsa istikrarını sağlamak adına tedbirlerin artırılması gerektiği çağrısında bulundu.
Çin borsası 7 Nisan tarihinde yüzde 7 değer kaybetti. Bu durum üzerine devlet destekli kurumsal yatırımcılar, daha fazla hisse alma taahhüdünde bulunarak borsa için istikrar sağlama çabalarına katkı sundular.
Bir dizi işlem gören şirket, hisse geri alım planlarını açıkladı. Bu adımlarla borsa son yedi ayın en düşük seviyesinden yüzde 8 oranında bir artış gösterirken, genel olarak bu ay içinde sadece yüzde 1.3’lük bir düşüş yaşandı.
Bu arada, ABD’nin S&P 500 endeksi bu ay yüzde 8’den fazla değer kaybetti.
Finansal veri şirketi Datayes’in raporuna göre, 4 Nisan’daki piyasa çalkantısının ardından bireysel yatırımcılar, Çin borsasına net 45 milyar yuan giriş yaptı.
Trump’ın “Kurtuluş Günü” olarak nitelendirdiği karşılıklı gümrük vergisi ilan edilmeden önce, Çin borsasında üst üste altı işlem günü boyunca toplam 91.8 milyar dolarlık çıkış yaşanmıştı.
2015’te piyasanın yaşadığı kriz sırasında, devlet ve özel sektörün çıkarlarının çatışmasıyla piyasa canlandırma çabaları başarısız olmuştu.
Ancak günümüzde bazı küçük yatırımcılar, Trump’ın önemli gümrük vergilerine karşı, devletin hızlı müdahalelerine güvenerek fırsat alımları gerçekleştiriyor ve çıkarlarını devletle uyumlu hale getiriyorlar.
VATANSEVER DUYGULARLA HİSSE ALIYORLAR
UBS Securities’te Çin borsası için strateji geliştiren Meng Lei, yerli yatırımcıların A tipi hisse senedi pazarına olan ilgisinin stratejik önemini vurgulayarak, vatanseverlik adına yapılan yatırımların “yatırımcıların risk iştahını olumlu yönde etkilediğini” belirtti.
“VATANSEVER OLMAK HİSSE SENETLERİNİ ELDE TUTMAYI GEREKTİRİR”
Çin’in kuzeybat