Cezayir’den Fransa’ya Yargı İşbirliği Eleştirisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cezayir, Fransız hükümetini yargı alanında işbirliği konusunda yetersiz kalmakla suçladı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, “Cezayir hükümeti, Fransız yargısının, Cezayir mahkemeleri tarafından yolsuzluk, zimmete para geçirme ve nüfuzu kötüye kullanma suçundan mahkum edilen Abdusselam Buşevarib’in iade talebini reddetme kararını dikkate almıştır” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, bu suçların Cezayir kamu hazinesine önemli zararlar verdiği belirtildi.

“ADLİ YARDIMLAŞMA KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPMADILAR”

Fransa’nın Cezayir ile adli yardımlaşma konusunda yeterli işbirliği sağlamadığı ifade edilen açıklamada, Cezayir’in, Fransız tarafının gecikmeleri ve oyalamaları ile karşılaştığı vurgulandı. Bu durumun, Cezayir’in sunduğu 25 adli yardım talebine Fransa’nın yanıt vermemesiyle gözler önüne serildiği kaydedildi.

Ayrıca, diğer Avrupa ülkelerinin Cezayir ile adli işbirliği halinde olduğu belirtilirken, Fransa’nın bu konuda farklı bir yaklaşım sergilediği ifade edildi.

ABDUSSELAM BUŞEVARİB’İN İADE TALEBİ REDDEDİLDİ

Fransa’nın Provence Temyiz Mahkemesi, 19 Mart Çarşamba günü 73 yaşındaki Buşevarib’in Cezayir’e iade edilmesi talebini geri çevirdi. Mahkeme, söz konusu kararın “olağanüstü derecede ciddi sonuçları” olabileceğini dile getirdi.

Cezayir yargısı, Haziran 2020’de Abdessalem Buşevarib’i 20 yıl hapis cezasına çarptırmış ve bu kapsamda 2 milyon dinar (16 bin dolardan fazla) para cezası ile tüm mal varlığına ve banka hesaplarına el koymuştu. Aynı zamanda hakkında uluslararası yakalama emri çıkarılmıştı.

Buşevarib, otomobil montaj fabrikalarıyla ilgili yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 2020 yılında mahkum olmuş ve o tarihten beri ülke dışındadır.

FRANSA İLE CEZAYİR ARASINDAKİ İLİŞKİLER GERİLİYOR

Fransa’nın, egemenlik konusunda tartışmaların yaşandığı Fas’ın Batı Sahra bölgesinin Fas lehine özerklik planına destek vermesi, bu bölgede bağımsızlık yanlılarını destekleyen Cezayir ile olan ilişkileri gerilimli bir hale getirmiştir. Cezayir, Temmuz 2024’te Fransa’nın Batı Sahra konusundaki tutumuna tepki olarak Paris’teki büyükelçisini geri çekmiştir.

İki ülke arasında Batı Sahra’nın ötesinde hala çözüm bekleyen tarihi sorunlar da bulunmaktadır. Bu sorunlar arasında, Fransız yetkililerin yıllardır iade etmeyi reddettiği Cezayir arşivi ve Paris’teki İnsan Müzesi’nde bulunan halk devrimi liderlerine ait kafatasları, Fransa’nın 1960-1966 yılları arasında Cezayir Çölü’nde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin kurbanları için tazminat ödenmesi ve Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişiye ilişkin bilgi verilmesi yer almaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cezayir’den Fransa’ya Yargı İşbirliği Eleştirisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!