Cezayir, Fransa’nın 1830 yılında ülkeyi sömürgeleştirmesinin ardından 124 yıl süren bir direnişin sonucu olarak, 1962’de bağımsızlığını kazandı. Bu süreçte, yaklaşık 1,5 milyon Cezayirlinin hayatını kaybettiği 8 yıllık savaş, bağımsızlık mücadelesinin en kanlı dönemlerinden birini oluşturdu.
Fransa Başbakanı Francois Bayrou, o tarihten bu yana iki ülke arasındaki göç konularını ve özellikle 1968 tarihli göç anlaşmasını incelemek üzere hükümetinin altı haftaya kadar bir süre ayıracağını duyurdu.
“ÖZÜNDEN VE İÇERİĞİNDEN UZAKLAŞTIRILDI”
Cezayir Dışişleri Bakanlığı ise bu açıklamaya karşılık vererek, 1968 anlaşmasının zaten özünden uzakta olduğunu belirtti ve herhangi bir değişiklik yapılması halinde, benzer durumdaki diğer anlaşmalar için de aynı tutumun sergileneceğini ifade etti.
ANLAŞMA BİRKAÇ DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI
Söz konusu anlaşma, Cezayir vatandaşlarının Fransa’daki hareketlerini ve ikametlerini düzenleyen özel bir hukuki metin olmuştur ve birkaç kez revize edilmiştir.
1986’da yapılan en dikkat çekici değişiklik ise Cezayirli vatandaşların Fransa’ya girişinde vize zorunluluğu getirilmesidir. Cezayir, bu konuda ‘ültimatom, uyarı veya tehditlerle karşılaşmayı kesinlikle reddettiğini’ bir kez daha vurguladı.
GERGİNLİK SÜRÜYOR
Cezayir ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler, geçmişteki sömürge döneminden kaynaklanan birçok çözülmemiş sorundan dolayı gerginliğini koruyor. Fransa, Cezayir toplumunu etkilemeye devam eden tarihi sorunları bütünüyle ele almakta isteksiz kalıyor.