Ramazan Bayramı’na yaklaşırken, hazırlıklar hız kazanmaya başladı. Her bayramda olduğu gibi tatlı ürünlerine olan talebin de artışı dikkat çekiyor.
Bu durum, bazı fırsatçıların işine gelerek merdiven altı üretim yapmasına da neden olabiliyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), gıda güvenliği konusunda vatandaşları uyarmakta.
“BAYRAMDA TATLI TÜKETİMİ ARTIYOR”
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayramlarda geleneksel olarak şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlerin yoğun bir şekilde tüketildiğine dikkat çekti.
ŞERBET YERİNE GLİKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU
Kırım, “Bu dönemlerde bazı kişiler, merdiven altı üretim yaparak halkı tehlikeye atmakta. Bu tarz üretimleri yakalamak ise sirkülasyon nedeniyle zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.
Tatlılarda şeker yerine nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şuruplarının kullanılmasının sağlık açısından büyük riskler taşıdığını belirtti. Özellikle bu tür tatlandırıcıların aşırı tüketimi, çocuklar ve yetişkinler için tehlike oluşturabiliyor.
“SAĞLIK İÇİN RİSKLİ”
Kırım, tatlı alışverişinin güvenilir yerlerde yapılması gerektiğinin altını çizerek, bayram zamanında açıkta satılan veya ucuz ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Evde yapılan şerbetli tatlıların daha az risk taşıdığına dikkat çekerken, Antep fıstığı yerine yer fıstığı kullanılması gibi hilelerin gıda taklidi ve tağşiş olduğuna da değindi. Antep fıstığının maliyetine dikkat edilmesi gerektiğini önerdi.
“TRK KODU OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN”
Kırım, aşırı şeker tüketiminin bayramlarda arttığını hatırlatarak, insanların açıkta satılan şeker ve çikolatalardan uzak durmalarını önerdi. Ayrıca, ambalajsız ve içindekiler bilgisi bulunmayan ürünlerin alınmaması gerektiğini belirtti.
“KAKAO ARTTIKÇA ÇİKOLATANIN KALİTESİ DE ARTAR”
Güneş altında uzun süre bekleyen ürünlerin sağlık açısından tehlikeli olabileceğini vurguladı. Çikolata alırken, kakao içeriğinin yüksek olmasının ürün kalitesini artırdığına dikkat çekti.