Baykar, yüksek teknoloji ürünü yapay zeka tabanlı insansız sistemler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi, Azami Uçuş ve Dalış Testi’ni başarıyla tamamladı.
AZAMİ UÇUŞ VE DALIŞ TESTİ
Baykar’ın KEMANKEŞ ailesinin ilk üyesi olan KEMANKEŞ 1’in test süreci hızla ilerliyor. Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden iki adet KEMANKEŞ 1 ile havalanan Bayraktar TB2 SİHA, belirlenen hedefe doğru seyrine başladı. Daha sonra KEMANKEŞ 1’ler sırayla Bayraktar TB2’den ayrılarak Azami Uçuş ve Dalış Testi’ni gerçekleştirdi. Füzeler, 100 kilometreyi aşkın mesafede seyrederek testlerini başarıyla tamamladı ve sonunda paraşütle iniş yaptı.
İLK KEZ TEKNOFEST’TE SERGİLENDİ
Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere milli ve özgün olarak geliştirilen mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 1, 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2023 etkinliği kapsamında ilk defa halka açık olarak sergilendi. KEMANKEŞ 1, adını tarihteki ünlü okçulardan alıyor ve en zorlu koşullarda dahi hedefini tam isabetle vurabilecek şekilde tasarlandı.
MİLLİ İHA’LARIN VURUCU GÜCÜ
KEMANKEŞ 1, Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA’ya entegre edilebiliyor. Yaklaşık bir saat havada kalabilen bu mini akıllı seyir füzesi, sahip olduğu jet motoruyla hızla hareket edebiliyor. 200+ kilometre görev menziline sahip olan KEMANKEŞ 1, yapay zeka destekli optik güdüm sistemiyle hedefini tanıyarak zorlu hava koşullarında dahi imha yeteneğine sahiptir.
MUHAREBE SAHASINDA DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
Yapay zeka destekli oto pilot sistemi, KEMANKEŞ 1’in otonom uçuş gerçekleştirmesine olanak tanıyor. Bu sayede, stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirerek muharebe sahasında dengeleri değiştirebilecek. Gündüz ve gece şartlarında kullanılabilen KEMANKEŞ 1, anti-jamming teknolojisi ile elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabiliyor. Bağlı olduğu platformla tüm iletişimi gerçekleştiren KEMANKEŞ 1, elde ettiği verileri ve görüntüleri yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcılara veri takibi konusunda destek sunuyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK İHA ŞİRKETİ: BAYKAR
Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinden itibaren tüm projelerini kendi kaynaklarıyla sürdürüyor. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’deki tüm sektörlerde en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer alıyor. Dünya insansız hava aracı pazarının en büyük firması olan Baykar, 2024 yılında da uluslararası başarısını sürdürmeyi hedefliyor.
Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olarak dikkat çekti. Şirket,