Balıkçılık sektöründe istavrit avcılığının yasaklanması talebi, son günlerde yakalanan istavritlerin çoğunun yasal boyun altında olduğu için stokların korunması amacıyla gündeme geldi. Geçtiğimiz av sezonunda hamsinin neslinin tükenmemesi için avlanması durdurulmuştu. Bu sefer de istavrit avcılığının benzer şekilde durdurulması gerektiği belirtildi. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, balık üretiminin avcılık ve yetiştiricilik olarak iki şekilde yapıldığını ve Türkiye’nin Avrupa’da balıkçılık konusunda öne çıktığını ifade etti.
Özkaya, yetiştiricilikte Türkiye’nin Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını belirtirken, levrek ve çipura yetiştiriciliğinde dünyada birinci sırada olduğunu vurguladı. Balıkçılık sektöründe artan yetiştiriciliğe karşı yakalanan balık miktarında düşüş olduğunu dile getirdi. İklim değişikliği, aşırı avcılık ve tebliğlere uygun olmayan avcılık nedeniyle denizlerde balık stoklarının düştüğünü ve 2015’te 432 bin ton yakalanan balığın 2023’te 330 bin tona düştüğünü belirtti. Kurallara uyulmasının stokların artması için önemli olduğunu vurgulayan Özkaya, istavrit avcılığının durdurulmasının stokların zarar görmemesi için gerekliliğine dikkat çekti.
Balıkçıların avladıkları balıkların boylarına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Özkaya, denizlerin balıkçılar için ekonomik bir kaynak olduğunu ve balık varlığının devamının önemli olduğunu aktardı. Denizlerin balıkçıların ekmek teknesi olduğunu söyleyen Özkaya, balıkçıların stokların korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için sorumluluk almaları gerektiğini ifade etti. Haber kaynağı olarak Anadolu Ajansı (AA) gösterildi.