Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, bağışıklık sistemi ile beyin arasındaki doğrudan ilişkiye dair çarpıcı bulgular elde etti. Gerçekleştirilen iki ayrı çalışma, bağışıklık yanıtı esnasında salınan ‘sitokin’ isimli moleküllerin ruh hali, kaygı seviyeleri ve sosyal davranışlar üzerindeki etkilerini ön plana çıkardı. Yeni yapılan araştırmalar, bu sitokinlerin beyindeki hangi reseptörlere bağlandığını göstererek, bu etkileşimin davranışsal sonuçlarını daha iyi anlamamıza olanak tanıdı.
OTİZM VE ANKSİYETENİN TEDAVİSİNE IŞIK TUTUYOR
Harvard Tıp Fakültesi’nden immünoloji uzmanı Jun Huh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sitokin reseptörlerinin beyindeki işleyişini anlamaya başladıkça, sinir ve bağışıklık sistemlerinin karmaşık etkileşimini daha iyi çözebiliyoruz. Bu bulgular, otizm ve anksiyete gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde devrim yaratabilecek yeni tedavi yaklaşımlarını gündeme getirebilir” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, bu verilerin gelecekte beyin kimyasını doğrudan değiştirmekten ziyade, bağışıklık sistemi aracılığıyla ruh halini düzenlemeye yönelik ilaçların geliştirilmesine olanak tanıyabileceğini belirtiyor. Geleneksel tedavi yöntemlerinin aksine, bu yeni yaklaşımın kan-beyin bariyerini aşmadan etki sağlayabileceği vurgulandı.