Ankara’da yaşayan avukat Hüseyin Önal, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayetleriyle Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne başvurdu. Yapılan muayenelerin ardından Önal’a 3’üncü evre ‘gırtlak kanseri’ tanısı konuldu.
Bu durumu öğrendikten sonra büyük bir şok yaşayan Önal, tümörün alınması için başarılı bir ameliyat geçirdi.
Ameliyatın ardından yutma problemi çözüldü fakat, Önal sesini kaybetti.
“KULLANIRKEN ÖZGÜRLÜK SANDIM, BENİ ESİR ALMIŞ”
Yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, 35 yıl boyunca günde 2 paket sigara içtiğini belirtti. Önal, “Sigarayı kullanırken keyif alıyor ve özgür hissediyordum. Ancak o beni esir aldı. İki yıl önce sigarayı bıraktım ama benim için artık çok geçti. Aslında 2017 yılında tansiyon nedeniyle ölümden döndüm. Sigara beni uyarmıştı ama gereken önlemi almadım. Çok iyi bir sporcuyken ve enerjik bir insan iken şimdi yaşam mücadelesi veriyorum” şeklinde konuştu.
“GIRTLAK KANSERİNDEN EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA”
Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr. Aydın Acar, gırtlak kanserinin genellikle ses kısıklığı, boyun kitleleri, yutma güçlüğü ve kilo kaybıyla kendini gösterdiğini ifade etti. “Gırtlak kanseri, kıkırdak yapısı sayesinde erken evrede teşhis edilebilir. Erken tespit durumlarında oldukça olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Hüseyin Bey maalesef bize geç geldi; kanser 3’üncü evredeydi ancak yine de ameliyatını gerçekleştirdik.” dedi.
Prof. Dr. Acar, ameliyatla tümörün temizlendiğini ve yutma probleminin halledildiğini belirtirken, “Konuşma sorunu için ise 1,5 ay sonra protez uygulaması yapacağız. Hastamızın kötü alışkanlığı çok sigara içmesiydi. Gırtlak kanserinde sigara, en önemli risk faktörüdür. Bu hastalığa tamamen sigara neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“PROTEZLE SESİNİ DUYURABİLECEK”
Prof. Dr. Aydın Acar, Önal’ın protez sürecine dair bilgiler vererek, “Hüseyin Bey’in mesleği gereği sesine ihtiyacı var. Profesyonel olarak sesinden para kazanması gerekiyor. Protez sayesinde sesini duyurabilecek ve duygularını ifade edebilecek. Şimdi patoloji sonucunu bekliyoruz. Sonuçlara göre belki ek doz radyoterapi ihtiyacı doğabilecektir.” ifadelerini kullandı.
Acar, takip süreçlerinin 5 yıl boyunca devam edeceğini belirtti ve ses kısıklığı yaşayanların mutlaka bir KBB doktoruna başvurması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca sigaradan uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, bu tür kanserlerin tedavisinin olduğunu ve teknoloji geliştikçe daha başarılı sonuçlar alındığını sözlerine ekledi.