Avrupa’da ekonomik duraklama belirtileri belirginleşirken, otomotivden finans sektörüne, teknolojiye ve mühendislik ile havacılık-uzay sanayisine kadar pek çok sektörde işten çıkarmalar hız kesmeden sürüyor. Bu durum, küresel iş gücü pazarının karşılaştığı zorlukların derinleştiğini gösteriyor.
Avrupa Birliği’nde (AB) 2008 ile 2023 yılları arasında 2,3 milyon imalat sektörü istihdamı kaybolurken, bunun yaklaşık bir milyonu sadece 2019’dan bu yana gerçekleşti. Gerçek iş kaybının 4,3 milyona kadar ulaşabileceği öngörülüyor; ancak kısa vadeli sözleşmeler ve azalan çalışma saatleri nedeniyle krizin etkileri tam anlamıyla görünmüyor.
Sendikalar, Avrupa’nın sanayi politikasındaki yetersizliklerin işsizlik krizini derinleştirdiğine dikkat çekerek, zorunlu işten çıkarmaların durdurulması için bir moratoryum talebinde bulunuyor.
İşten çıkarmalar, özellikle bankacılık, otomotiv, endüstri, mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon ve finans gibi sektörlerde belirgin bir şekilde artış gösteriyor. Örneğin, Alman mühendislik devi Siemens, otomasyon alanındaki yapılanmasını yeniden düzenleme kararı alarak 2027 yılına kadar 6 binden fazla çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu.
SON 6 AYDAKİ İŞTEN ÇIKARMA KARARLARI
Son altı ay içinde Avrupa’daki birçok büyük şirket, ekonomik koşullara bağlı olarak küçülmeye gitme kararı aldı. İşten çıkarma planları yapan önemli şirketler arasında şu isimler öne çıkıyor:
OTOMOTİV
Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubu’na bağlı lüks marka Audi, 17 Mart’ta 2029 yılına kadar Almanya’da 7 bin 500 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı.
Audi’nin ana şirketi Volkswagen ise Aralık 2024’te 35 bin kişiyi etkileyecek maliyet azaltma programı başlatmıştı. Volkswagen, bu yıl sonuna kadar Cariad yazılım bölümünde 1600 çalışanını işten çıkarma planları yapıyor.
Volkswagen Grubu’nun bir diğer lüks markası Porsche, 3 bin 900 kişiyi işten çıkarmayı planlarken, 2025’in ikinci yarısında sendikalarla daha fazla işten çıkarmalar üzerine müzakerelere başlayacağını duyurdu.
Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 5 Kasım’da zayıf talep nedeniyle yeniden yapılanmaya giderek, 2 bin 800’ü Almanya da olmak üzere Avrupa genelinde toplam 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Alman menşeli lastik ve otomobil parçaları üreticisi Continental, 18 Şubat’ta 2026 sonuna kadar araştırma ve geliştirme bölümünde 3 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Otomotiv endüstrisinin önemli tedarikçilerinden Bosch, 23 Kasım 2024’te otomotiv biriminde 3 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını, ayrıca üretim tesislerinde kısa mesaiye gidileceğini belirtti.
Diğer Alman otomobil üreticileri, işten çıkarmalar konusunda temkinli kalırken, Kasım ayında Mercedes-Benz, gelecek yıllarda maliyetlerini birkaç milyar avro düşürmeyi planladığını açıkladı. Şirket, iş gücünü azaltmanın da bu stratejinin bir parçası olduğunu vurguladı.
Fransız otomobil üreticisi Renault, 11 Mart’ta artan ekonomik belirsizlik nedeniyle Avrupa’da ticari araç talebinin yavaşlaması dolayısıyla Fr