Avrupa Parlamentosu (AP), yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yeni yasayı onayladı. Yapay zeka, hayatımızın her alanını etkilemeye devam ediyor. AP, yapay zekanın kullanımını düzenlemeyi amaçlayan kuralları içeren yasa tasarısını çoğunlukla onayladı. Oylamada, 523 evet, 46 hayır ve 49 çekimser oy çıktı. Yasaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması ve temel haklara saygı göstermesi gerekecek. Yapay zeka sistemleri, topluma zarar verme potansiyeline göre risk temelli düzenlemeye tabi tutulacak. Bazı kullanımlarda risk kabul edilemezse, bu sistemlerin kullanımı yasaklanacak. Hassas verilerin kullanımı sınırlanacak ve insan davranışını manipüle eden yapay zeka sistemleri yasaklanacak.
Kolluk kuvvetleri bazı durumlarda yapay zeka kullanabilecek. Emniyet birimleri terör saldırılarının önlendiği veya kayıp kişilerin tespit edildiği istisnai durumlarda, biyometrik tanımlama sistemlerini kullanabilecekler. Yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek. Demokratik süreçlerdeki yapay zeka sistemleri yüksek risk kategorisinde olacak ve risklerin değerlendirilmesi, azaltılması, şeffaflık ve insan gözetiminin sağlanması gerekecek. Genel amaçlı yapay zeka sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce şeffaflık kriterlerine uyması sağlanacak.
Yeni yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 2 yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu da demek oluyor ki Google’ın Gemini ve ChatGPT gibi yapay zeka teknolojileri de yeni kurallara uymak zorunda kalacak. Yapay zeka ile değiştirilmiş içeriklerin açık biçimde etiketlenmesi gerekecek. Yapay zeka teknolojilerinin güvenliğinin sağlanması ve temel haklara saygı gösterilmesi yasa ile güvence altına alınmış olacak. Özetle, Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararla, yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirilerek daha güvenli bir kullanım sağlanacak ve insan hakları korunacak.