İklim değişikliği, küresel ölçekte ciddi sonuçlar doğurarak dünya üzerinde yaşanmaz koşullar oluşturmakta.
Artan sıcak hava dalgaları, iklim değişikliğinin en ürkütücü sonuçlarından biri haline gelmiş durumda. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, bu durumun giderek daha da kritikleştigini gözler önüne seriyor.
Yeni bir çalışma, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 2°C arttığında, ABD büyüklüğünde bir alanın dahi gençler için bile tehlikeli olacağını ortaya koydu.
HANGİ BÖLGEDE YAŞAYANLAR RİSK ALTINDA
Nature Reviews Earth and Environment dergisinde yayımlanan bu araştırma, aşırı sıcakların insanlar üzerindeki etkilerini inceleyerek, özellikle Kuzey Afrika ve Güney Asya’da yaşayan bireylerin büyük risk altında olduğunu tespit etti.
2023 yılında Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen hac ibadetinde sıcaklıklar 51,8°C’ye ulaşarak 1.300’den fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Gelecekte bu tür ekstrem sıcak hava olaylarının daha sık yaşanabileceği belirtiliyor.
TEHLİKELİ ALANLAR ARTIYOR
Araştırma sonuçları, 1994-2023 yılları arasında küresel toprakların yaklaşık yüzde 2’sinde sıcaklık ve nemin 60 yaş altı bireyler için tehlikeli düzeylere ulaşmış olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, bu oran yaşlı ve savunmasız bireyler için yüzde 20’ye kadar çıkmaktadır.
King’s College London’dan Tom Matthews, küresel sıcaklıkların 2°C artış göstermesi halinde, aşırı sıcaklardan etkilenecek kara yüzeyinin üç katına çıkacağını ifade etti.
Bu senaryoda, 60 yaş altındaki bireyler için tehlikeli bölgeler, dünya yüzeyinin yüzde 6’sını kaplayacakken, 60 yaş üstü bireyler için bu oran gezegenin üçte birine ulaşacaktır.
Paris İklim Anlaşması’nın hedefi, küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlandırmak. Ancak 2023 itibarıyla ortalama sıcaklık artışının ilk kez 1,5°C’yi aştığı kaydedilmiştir.
ÖLÜMCÜL SICAKLIK EŞİĞİ
Araştırmaya göre, bugüne kadar dünyanın en sıcak bölgelerinde yalnızca kısa süreli olarak yaşanan ölümcül sıcaklık eşiklerinin, gelecekte gençleri de etkileyebileceği vurgulanıyor. Bu yüksek sıcaklıklarda gölge, rüzgar ve yeterli su temini bile sıcak çarpması riskini azaltamayabilir ve uzun süre dışarıda kalmak ölümcül olabilmektedir.
Sıcaklık stresinin, vücudun doğal soğutma mekanizmalarını devre dışı bırakıp baş dönmesi, baş ağrısı ve organ yetmezliği gibi ciddi durumlara yol açabileceği uzmanlarca belirtiliyor. Bunun yanı sıra yüksek nem oranı, vücudun ter yoluyla kendini soğutmasını zorlaştırarak riskleri artırıyor.
SICAK HAVA DALGALARINDA CAN KAYBI ARTIYOR
Sıcak hava dalgaları nedeniyle en fazla can kaybı Avrupa’da yaşanmıştır. 2003 yılında 70 binden fazla kişi yaşamını yitirmiştir. 2022’de 60 bin, 2023’te ise 47 binden fazla ölüm rapor edilmiştir.
Asya’da da sıcak hava dalgalarının ciddi can kayıplarına yol açtığı kaydedilmiştir; 2015 yılında Hindistan ve Pakistan’da binlerce kişi aşırı sıcaklardan hayatını kaybetmiştir.
Afrika’daki sıcak hava