Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonuyla ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) liderliğinde bu sene 9’uncusu gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-IX) ekibi, 6 Şubat tarihinde yola çıktı.
Bu bilimsel sefer, 12 Mart tarihine kadar devam edecek olup, 16 Türk ve 4 yabancı araştırmacı toplamda 19 farklı proje üzerinde çalışacak. Bu yıl projelerinde başarılı olan üç lise öğrencisi de, Antarktika’da projelerini uygulama fırsatı bulacak.
TAE-IX ekibinde yer alan Bigaste yazarı Adem Metan, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde 20-22 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen Sefer Eğitimi ve Koordinasyon Toplantısı’nda son hazırlıklarını tamamladı.
İstanbul’dan 6 Şubat’ta yola çıkan ekip, 8 Şubat tarihinde Antarktika’ya ulaştı.
SEFER LOJİSTİĞİ VE HAZIRLIKLAR
Sefer kapsamında 2 ton bilimsel ekipman ve lojistik malzemenin Antarktika’ya ulaştırılması sağlandı. Türkiye ile Şili arasındaki lojistik iş birliği ve bilim insanı değişim planları da başarıyla sonuçlandırıldı.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VE PROJELER
Bu seferde, TÜBİTAK Kutup 1001 projeleri sahada gerçekleştirilecek. Ayrıca, 4 yabancı araştırmacı ile birlikte çeşitli projeler üzerinde iş birliği yapılacak. Antarktika’da uydu ve meteoroloji istasyonlarının bakımları sağlanacak, deniz haritalama çalışmaları ise devam ettirilecektir.
TÜBİTAK 2204-C PROJELERİ İLE LİSE ÖĞRENCİLERİ DE KATILDI
TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda ödül alan TEKNOFEST birincisi üç lise öğrencisi -Kabataş Erkek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Kayra Ege Altun, Şerif Efe Dartar ve Elif Sena Şahin- TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy’un liderliğinde Antarktika’da projelerini hayata geçirme şansını elde etti.
Öğrenciler, “İnsansız Kutup Hava Aracı” projesi aracılığıyla çeşitli gaz ve iklim ölçümleri gerçekleştirecek.