Antalya’nın Finike ve Kumluca ilçelerinde toplanan domatesler, özenle kasalara yerleştirilerek, Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki hallere taşınmak üzere satışa sunuluyor.
Ocak ve şubat aylarında Türkiye’deki domates üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği bu bölgeden, birçok ülkeye de ürün gönderilmektedir.
20 MİLYON DOLARLIK DOMATES İHRACATI GERÇEKLEŞTİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre, Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz bölgesinden geçen ay, toplamda 25 milyon 822 bin 976 dolarlık domates ihracatı gerçekleştirilmiştir.
İHRACATIN YÜZDE 20’Sİ KUMLUCA VE FİNİKE’DE ÜRETİLDİ
Antalya’dan gerçekleştirilen domates ihracatının yaklaşık yüzde 20’si Kumluca ve Finike ilçelerinde üretilmiştir.
Finike Toptancı Hali Derneği Başkanı ve Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Vekili İsmail Karataş, sezonun yüksek maliyetlerle başlamış olmasına rağmen son dönemde domates piyasasında olumlu bir gelişme yaşandığını belirtti.
“RAMAZAN AYININ YAKLAŞMASIYLA İÇ PİYASADA TALEP ARTTI”
Karataş, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iç piyasada taleplerin yükseldiğini ve ihracat siparişlerinde de artış gözlemlendiğini ifade etti. Pembe, kırmızı domates ve diğer çeşitler için güzel talepler aldıklarını, özellikle Balkanlar, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Arap ülkelerinden yoğun bir ilgi olduğunu dile getirdi.
SAĞLIKLI OLDUKLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Karataş, Finike ve Kumluca’da yetiştirilen domateslerin kendine has aroması, lezzeti ve dayanma süreleri ile dikkat çektiğini vurguladı. Bu bölgede üretilen domateslerin kaliteli ürünler arasında yer aldığını ve tamamen doğal döllenme yöntemi kullanıldığı için sağlıklı olduğuna da değindi.
“AĞIRLIKLI OLARAK BALKAN ÜLKELERİNE İHRACAT YAPIYORUZ”
Yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştiren Tolga Çevik, 28 yıldır babasından devraldığı işi sürdürdüğünü belirtti. Ağırlıklı olarak Balkan ülkelerine ihracat yaptıklarını ve gelen taleplere göre farklı ülkelere ürün gönderdiklerini açıkladı.
“SÜREKLİ NUMUNELER ALINIYOR, LABORATUVARDA İNCELENİYOR”
Çevik, bu yıl domates ihracatının zayıf başlamasının nedenini yurt dışında bol bulunan domatesler ve artan maliyetler olarak açıkladı. Domateslerin serada, hale girmeden ve pazara çıkarılmadan önce sürekli numuneler alınıp laboratuvarlarda incelendiğini belirtti. Ayrıca çiftçilerin ilaçlama konusundaki bilinçliliğinin artığını da ekledi.