Her yıl dünyanın farklı köşelerinden ziyaretçilere ev sahipliği yapan şehir, doğal güzellikleri ve kaliteli konaklama imkanlarının yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de kültürel turizmde önemli destinasyonlar arasında öne çıkmaktadır.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu bölge, kültürel mirasın ortaya çıkarılması, korunması ve restorasyonu amacıyla kapsamlı arkeolojik çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır.
EDVANTERE KAYDEDİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Türk ve yabancı araştırmacılar ile müze müdürlükleri tarafından yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen eserler, müzelerin envanterine kaydedilmektedir.
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, 2024 yılının arkeolojik çalışmalar açısından oldukça verimli geçtiğini ifade etti.
BAKIM VE ONARIMLARI YAPILDI
Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde kayda değer çalışmalar yapıldığını vurgulayan Zoroğlu, Side, Syedra, Sillyon, Olimpos ve Phaselis gibi birçok antik kentte yoğun kazı, restorasyon, bakım, onarım ve düzenleme faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl 28 farklı noktada çalışma yürütüldüğünü belirten Zoroğlu, şöyle konuştu:
“28 ALANDA ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK”
“Bakanlığımızın tarihte eşi benzeri görülmemiş destekleriyle birlikte, 3’ü su altı olmak üzere toplam 28 alanda çalışmalar gerçekleştirdik. Bu kazılar, restorasyonlar ve bu alanların tanıtımı ile ilgili Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ve Valiliğimizle işbirlikleri oluşturduk.”
ÖNEMLİ BULGULAR BULUNDU
Zoroğlu, Side’de mitolojik figür Kalliope’nin tasvir edildiği mozaik zemin ile Aspendos’taki 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykellerinin tarihi açıdan büyük önem taşıdığını aktardı.
Bölgenin geniş bir kültürel miras barındırdığına dikkat çeken Zoroğlu, bu yılki çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.