ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail’in Filistin’e saldırılarıyla ilgili haberlerde kullanılan ifadeler konusunda çalışanlarına talimat verdi. Gazete editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve yardımcıları tarafından hazırlanan kılavuzda, Filistin’e yönelik saldırılarda “soykırım” ve “etnik temizlik” gibi kelimelerin kullanılmaması gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda Filistin’in “işgal altında” ifadesinin yerine “nadir durumlarda” kullanılması gerektiği belirtildi. Birleşmiş Milletler tarafından “mülteci kampları” ifadesinin de yer almayacağı kılavuzda belirtilen diğer konulardan biriydi.
The Intercept adlı medya kuruluşunun elde ettiği bilgilere göre, New York Times çalışanları, İsrail’in Filistin saldırılarına ilişkin haber metinlerinde yaşananları “tarafsız” bir şekilde anlatmak yerine İsrail’in yaptıklarına “saygıyla” yaklaşıldığını söylediler. Gazete editörlerinin, kullanılan dil konusunda çalışanları yönlendirdiği ve bazı duygusal ifadelerin kullanılmasının engellendiği iddia edildi.
New York Times’ta yaşanan dil kullanımı tartışması, Filistin’e yapılan saldırılar hakkında doğru ve tarafsız bir dil kullanılması gerektiği üzerine yoğunlaşmıştı. Özellikle “katliam” gibi duygusal ifadelerin kullanılmasının engellenmesi için kılavuzda güncellemeler yapıldığı belirtildi. Ancak, The Intercept’in yayınladığı raporda, NYT’nin İsrailli siviller için sıkça “katliam” kelimesini kullandığı ancak öldürülen Filistinli siviller için bu kelimenin nadiren kullanıldığı gözlemlendi.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırılara karşılık vermek için 7 Ekim 2023’te İsrail’e saldırı düzenlediği belirtildi. İsrail’in açıklamalarına göre, bu saldırılarda binlerce İsrailli hayatını kaybetti ve yaralandı. Aynı dönemde İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ise binlerce Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı rapor edildi.
Sonuç olarak, New York Times gazetesinin İsrail-Filistin çatışması hakkındaki haberlerinde kullanılan dil konusunda ciddi bir kılavuz hazırladığı ve çalışanlarına belirli ifadeleri kullanmamaları yönünde talimat verdiği ortaya çıktı. Bu durum, gazetenin tarafsız ve doğru haber kaynağı olma çabalarıyla da örtüşmektedir. Ancak, dil kullanımı konusundaki tartışmaların sürmesi ve okuyucuların haberleri tarafsız bir şekilde değerlendirmesini engelleyebileceği de göz ardı edilmemelidir.