Almanya’da erken seçim için heyecan dolu bir süreç başlamış durumda…
Koalisyon hükümetinin çöküşünün ardından, ülkede önemli bir siyasi kriz meydana geldi.
Bu durum, özellikle Başbakan Olaf Scholz ve partisinin karşılaştığı tepkilerle daha da derinleşti.
Scholz, Almanya tarihinin en az popüler başbakanı olarak tanımlanan bir profil haline geldi.
Genel seçimlerin normalde dört yılda bir yapılmasına rağmen, koalisyon hükümetinin düşmesiyle birlikte bu seçimler, planlanandan önce, yani 28 Eylül yerine 23 Şubat’ta gerçekleştirilecek.
ALMANYA SEÇİMLERİNDE ‘GÖÇMEN FAKTÖRÜ’
Seçimler yaklaşırken, göçmenlerin sonuçlar üzerindeki muhtemel etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı.
Almanya’da yaşayan 1 milyonu Türk olmak üzere toplamda 7 milyondan fazla göçmen, seçimlerin sonucunu etkileyebilecek önemli bir kitle oluşturuyor.
SEÇİM ÖNCESİ ANKETLERDE HRİSTİYAN BİRLİK PARTİSİ ÖNE ÇIKTI
Göçmenlerin hangi siyasi partiye yönelecekleri, kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri.
Erken seçimlerde en fazla oyu alan parti, diğer bir partiyle koalisyon yaparak, Cumhurbaşkanı tarafından koalisyon lideri olarak atanacak başbakan adayını belirleyecek.
Seçim süreci gerginleşirken, yapılan anketler de en çok destek bulan adayları ortaya koyuyor.
SEÇİMDE MERZ RÜZGARI
CDU (Hristiyan Demokrat Birlik) ve Bavyera’da faaliyet gösteren CSU (Hristiyan Sosyal Birlik) partileri, ortak başbakan adayları Friedrich Merz ile yarışta öne çıkıyor.
Anketler, CDU/CSU’nun yaklaşık yüzde 30 civarında oy alarak, bu seçimde en yüksek şansa sahip parti olduğunu gösteriyor.
Muhafazakar söylemlere sahip Merz, göç ve iltica politikalarında sertleşmeyi savunması nedeniyle toplumda bazı tepkiler almasına rağmen, oy oranlarında kayıp yaşamıyor.
OLAF SCHOLZ VE SOSYAL DEMOKRAT PARTİ
Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) 67 yaşındaki başbakan adayı Olaf Scholz, Yeşiller ve Liberal Parti’den oluşan koalisyon hükümetinde başbakanlık yaptı.
Scholz’un, FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden alması sonrası, Rusya-Ukrayna savaşının Almanya ekonomisi üzerindeki etkileri tartışmalara yol açtı ve bu durum erken seçim kararını getirdi. Anketlerde SPD’nin oy oranı yüzde 15 civarında görünüyor ve Scholz’un tekrar başbakan olması zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
Bu durumda SPD, CDU/CSU ile aşırı sağcı kabul edilen Almanya için Alternatif (AfD) partisinin arkasında kalıyor.
ALICE WEIDEL VE ALMANYA İÇİN ALTERNATİF PARTİ
Aşırı sağ parti AfD’nin başbakan adayı Alice Weidel, ilk kez bu pozisyon için yarışarak dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle göçmenlerin sınır dışı edilmesini savunan Weidel, anketlerde yüzde 21 oy oranıyla ikinci sırada yer alıyor.
Elon Musk gibi güçlü isimlerden destek alarak öne çıkan AfD’nin, CDU/CSU ile olası bir koalisyon kurma ihtimali gündeme geliyor.
Ancak AfD’nin oy oranındaki artış