Brezilya’da gerçekleştirilen bir araştırma, alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerine dair dikkat çekici bulgular sunuyor.
Science Daily’de yayınlanan habere göre, bilim insanları, hayatını kaybeden 1781 kişinin beyin dokusunu otopsi yoluyla inceleyerek alkolün etkilerini araştırdı. Araştırma ekibi, deneklerin yaşamları boyunca alkol tüketim sıklıkları hakkında sorular sordu.
DENEKLER DÖRT KATEGORİYE AYRILDI
Bira için yaklaşık 350, şarap için 150 ve damıtılmış içkide 45 mililitrelik tüketimin “14 gram alkol/1 birim” olarak tanımlandığı çalışmada, katılımcılar haftalık alkol tüketimlerine göre “hiç tüketmeyenler”, “haftada 7 veya daha az tüketenler”, “haftada 8 veya daha fazla tüketenler” ve “eskiden aşırı tüketip bırakanlar” olmak üzere dört gruba ayrıldı.
BEYİN DAMARLARINDAKİ SERTLEŞME BELİRSİZ TAHMİNLER YARATIYOR
Araştırmada, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketen bireylerde, bilişsel problemlere yol açan beyin damarlarının sertleşme olasılığının hiç alkol tüketmeyenlere kıyasla yüzde 133 daha yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca haftada 8 birim veya daha fazla tüketenlerle eskiden fazla içki tüketip bırakanların Alzheimer semptomlarını gösterme olasılıklarının yüksek olduğu görüldü. Aşırı alkol tüketen kişilerin, hiç alkol kullanmayanlara göre ortalama 13 yıl daha erken hayata veda ettiği saptandı.
“AĞIR İÇİCİLİK BEYİN HASARINA YOL AÇIYOR”
Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan ilişkili olduğunu ve bunun beyin sağlığını etkileyerek hafıza ve düşünme becerileri üzerinde uzun vadeli tehlikeler oluşturabileceğini ortaya koyduk.” şeklinde ifade etti.
Beyindeki küçük damarların kalınlaşmasına neden olan “hyaline arterioloskleroz”, zamanla kan akışını zorlaştırarak hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilir. Bu araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.