Aktau, diğer adıyla Aktav, kültür başkenti olarak seçilmesi nedeniyle yıl boyunca 30’a yakın büyük ölçekli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor.
Şehrin kültürel zenginliklerini tanıtmak ve Türk halklarının ortak mirasını gün yüzüne çıkarmak amacıyla Hazar Denizi kıyısında gerçekleştirilen açılış töreninde, Türk dünyasından 1400 sanatçı aynı sahnede buluştu. Törene yaklaşık 30 bin kişi katılım gösterdi.
Yurt dışından gelen misafirler, bu özel etkinlik için yapılan “Darhan Dala” etnoköyünde Kazakistan’ın ve Türk milletlerinin ortak kültürü ile geleneklerini deneyimleme fırsatı buldular. Ziyaretçiler, bölgenin tarihi mirasını, el sanatlarını ve yerel yaşam tarzını yakından tanıdılar.
İNSANLARI BULUŞTURAN SANAT
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, bu yıl düzenleyecekleri etkinlikler hakkında bilgi verirken birçok sanatçının Aktau’da halkla buluşacağını söyledi. Korkut Ata Film Festivali’nin yanı sıra bu yıl tiyatro festivali de yapılacağını belirten Raev, Aktau’nun kültür ve sanat insanlarının buluşma noktası olacağını vurguladı.
AKTAU HAKKINDA
Kazakistan’ın Mangystau Bölgesi’nde bulunan Aktau, Hazar Denizi’ne yakın bir başlangıç noktasıdır. Şehir, özellikle doğal kaynaklar bakımından zengindir. Aktau’nun sınırları içinde ve çevresinde tarihi ve kültürel simge yapılar yer alıyor.
Aynı zamanda deniz tatili yapmak isteyenler için ideal bir nokta olan Aktau, stratejik konumuyla önemli bir ticaret merkezi olarak da dikkat çekiyor. Sovyet döneminde “Shevchenko” adıyla tanınan şehir, 1963 yılında Aktau olarak yeniden adlandırılmıştır. Zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine yakınlığıyla enerji sektöründe önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.
Aktau’da gezilecek yerler arasında mavi kubbeleriyle dikkat çeken Beket-Ata Camii, Mangistau Bölgesi’nin tarihini ve kültürel mirasını sergileyen Aktau Tarih Müzesi, Ybykty Kanyonu, Saura Geçidi, Tebeşir Burnu’ndaki Deniz Feneri, Balls (Toplar) Vadisi ve Mangistau Çölü bulunmaktadır.