ABD’nin Savunma Sanayi: Çin’e Bağımlılık Raporu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savunma sanayi alanında öne çıkan enformasyon şirketi Govini, çarpıcı bir rapor yayımladı.

Bu raporda, Çin’in ihracatını sınırladığı kritik mineraller arasında yer alan galyum, germanyum, tungsten ve tellürün, ABD’nin silah sistemlerinin yüzde 78’inde önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.

ASKERİ DONANIMLARDAKİ MINERALLERE BAĞIMLILIK

Amerikan savunma sanayisine ait 1900 silah sisteminin üretim süreçlerini kapsayan inceleme, bu sistemlerin büyük bir kısmında kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun tedarikinin Çin’den gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

Raporda, savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün ise yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı, antibuanın ise sadece yüzde 19’unun Çin dışında temin edilebildiği vurgulandı.

Askeri donanımlarda bu minerallere olan bağımlılığın, Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7, donanma güçlerinde ise yüzde 91,6 seviyesine ulaştığı belirtildi. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik müzakerelerde koz olarak kullanılmasının yanı sıra üretim maliyetlerini yükselterek zamanlamaları olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

RAPORDA F-35 UÇAKLARINA ÖZEL VURGU

İlgili raporda, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemleri için gerektiği belirtilen kızıl ötesi odak düzlemi dizileri, antimuan; AN/SPY-6 radarları için galyum; nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum; zırh delici tank mühimmatında tungsten; RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde ise tellür kullanıldığı kaydedildi.

“ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI”

Çin’in 5 kritik mineral için uyguladığı ihracat kısıtlamalarının son 15 yılda savunma sanayisindeki kullanımında yüzde 23,2’lik bir artışa neden olduğuna dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi:

Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, siyasi söylemlere rağmen ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e bağımlı hale geldiğini göstermektedir.

Raporda ayrıca, bu bağımlılığa karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi gerektiği önerildi.

NE OLMUŞTU

Çin, ABD’nin çip sektörüne yönelik uyguladığı kısıtlamalar karşısında galyum, germanyum ve antimuanın yanısıra, tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum gibi minerallerin ihracatını kontrol altına almıştı.

Pekin yönetimi aynı zamanda, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışlarına yanıt olarak samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarını içeren 7 kategori nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine eklemişti.

Çin, 17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreterek, bu alandaki küresel hakimiyetini ihracat kısıtlamaları ile ekonomik bir koza dönüştürmeye yönelik niyetini ortaya koymuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD’nin Savunma Sanayi: Çin’e Bağımlılık Raporu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BİGASTE ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.