Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Arnavutluk’ta gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi öncesinde açıklamalarda bulundu. Bu zirve, AB üyesi ülkelerin yanı sıra birlik dışındaki Avrupa ülkelerini de kapsıyor.
Ursula Von der Leyen, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun, Rusya-Ukrayna savaşının patlak verdiği dönemde kurulduğunu hatırlatarak, bu oluşumun Avrupa’da istikrar sağlama hedefi güttüğüne dikkat çekti.
“PUTİN BARIŞ İSTEMİYOR”
Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna ve Rusya arasında Türkiye’de bir görüşme önerdiğini, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin de buna hazır olduğunu fakat Putin’in bu toplantıya katılmadığını belirtip, “Bu durum, Başkan Putin’in barış istemediğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.
YAPTIRIM DEDİ
Von der Leyen, “Baskıyı artırmalıyız.” diyerek, Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bu paket, Kuzey Akım 1 ve 2’ye yönelik yaptırımlar, Rus gölge filosundaki daha fazla geminin listelenmesi, petrol fiyat sınırının düşürülmesi ve Rusya’nın finans sektörüne yönelik ek yaptırımları içerecek.
AB’nin önceliğinin barış olduğunun altını çizen Von der Leyen, bu nedenle Putin’e karşı baskıyı daha da artırmaları gerektiği vurgusunu yaptı.
16 YAPTIRIM PAKETİ YÜRÜRLÜĞE KONULDU
Savaş nedeniyle şu ana kadar AB, Rusya’ya yönelik 16 farklı yaptırım paketini devreye aldı. Bu kapsamda, ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ürünler, lüks mallar, altın ve elmas gibi birçok alanda geniş kapsamlı kısıtlamalar uygulanıyor.
Yaptırımlar arasında, deniz yoluyla ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması, ayrıca çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerine son verilmesi de yer alıyor.
AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum mevcut.