ABD, Uygurların zorla çalıştırılması iddiaları nedeniyle 30’dan fazla Çinli şirkete yönelik ithalat yasağı getirdiğini açıkladı.
Çin’de Uygurlara karşı insan hakları ihlalleri konusunda artan endişeler, federal hükümetin yayımladığı bildiride belirtilen yasakların nedenini oluşturuyor. İthalat yasakları, tekstil, madencilik ve güneş enerjisi sektörlerinde faaliyet gösteren 30’dan fazla şirketi kapsıyor.
Uygurların zorla çalıştırılmasına karşı daha önce de tepkilerini ortaya koyan ABD hükümeti, 2020 yılından bu yana bazı Çinli firmalara yönelik benzer yasaklar uygulamaktadır.
Bu yasaklar, Uygurların zorla çalıştırıldığına dair güçlü kanıtların bulunduğu düşünülen sektörlere yoğunlaşmakta olup, insan hakları ihlalleri ve etik dışı iş gücü uygulamalarıyla bağlantılı olarak değerlendirilmektedir.
Özellikle Uygurlarla ilgili olarak “yeniden eğitim kampları” gibi devlet denetimindeki zorunlu çalışma alanlarında gerçekleştirilen uygulamalar hakkında birçok rapor mevcuttur.
YASAKLARIN AMACI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE DİKKAT ÇEKMEKTİR
ABD, bu yasaklarla Uygurların zorla çalıştırılmasının ve diğer insan hakları ihlallerinin küresel tedarik zincirinde daha fazla görünür hale getirilmesini amaçlıyor.
Öte yandan, Çin hükümeti bu ithalat yasaklarını tanımayarak, Sincan’daki uygulamaların Uygurların kendi rızaları doğrultusunda gerçekleştirildiğini iddia ediyor.